Svet
2115 ogledov

Plenković trdno prepričan v Janševo zmago na volitvah

Andrej Plenković Profimedia
Hrvaška bi želela sodelovati pri gradnji drugega bloka NEK. Plenković je očitno prepričan v Janševo zmago na prihajajočih volitvah.

Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković je danes sprejel predsednika slovenske vlade Janeza Janšo. "Slovenija je Hrvaško, zlasti v mandatu predsednika vlade Janše, močno podprla pri treh temeljnih ambicijah zunanjepolitičnega značaja," je dejal Plenković.

Pogovarjala sta se o trgovinskih odnosih, morebitnem sodelovanju v turizmu, pa tudi o trenutnem stanju. "Tako Slovenija kot Hrvaška imata trdno stališče do ukrajinskih razmer. Janša naj bi bil tam na dan, ko se je začela invazija. Posledice se čutijo pri dveh temeljnih vprašanjih; begunska kriza in vprašanje energije, torej rast cen energije. Dogovorili smo se, da se bodo naši ministri, pristojni za energetiko, prihodnji teden sestali v Zagrebu in razpravljali o sodelovanju pri krepitvi vezi med Hrvaško in Slovenijo glede plinovoda in uporabe zmogljivosti terminala za UZP," je pojasnil Plenković. Poudaril je, da bi Hrvaška želela sodelovati tudi pri gradnji novega bloka Nuklearne elektrarne Krško. Krško sicer predstavlja 15 odstotkov energije za njihovo državo.

Po Plenkovićevih besedah pa sta govorila tudi o vprašanju državnih meja. "Zunanjim ministrom smo naročili, naj olajšajo delo ribičem. Obstajajo določeni modeli, s katerimi bi lahko premagali ovire, ki so se pojavile v zadnjih letih," je dejal.

Na vprašanje, ali sta z Janšo dosegla konkreten odgovor glede državnih meja, je Plenković odgovoril, da "mora nekaj pustiti za naslednji Janšev mandat".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • jozicamurn 10:33 30.marec 2022.

    Žal tokrat ne, JJ je s svojo lastno glavo in za svoje lastne politične izkušnje Sloveniji nakopal toliko novih sovražnikov in toliko večje cene energentov in posledično same hrane, da ne vemo zakaj se je mešal v nek konflikt v ...prikaži več Ukrajini in zagovarja nek Tajvan. Mi od tega nimamo nič. Žal Janša tokrat ne bo zmagal.

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 09:46 29.marec 2022.

    Tudi jaz ne dvomim v zmago Janeza Janše , samo vlado pa ne bo nikoli več sestavljal v to sem pa popolnoma prepričan.

  • Gandi123 21:33 28.marec 2022.

    Ali je Plenkovič že čestital Janši za zmago, tako kot Janša Trampu? 🤪