Svet
11146 ogledov

Po uradni novici nad Windsorjem zasijala mavrica

kraljica Elizabeta II. smrt žalovanje
1/14
Profimedia
Britanci so se v velikem številu zbrali pred Buckinghamsko palačo in več drugimi kraji po državi, da bi se poklonili pokojni kraljici.

V starosti 96 let je umrla britanska kraljica Elizabeta II. Po tem, ko je v četrtek sredi dneva postalo jasno, da se dogaja nekaj resnega in ko so proti gradu Balmoral na Škotskem, kjer je kraljica preživljala svoje zadnje tedne, krenili člani njene družine, je ob 18.30 po lokalnem času Buckinghamska palača sporočila novico o kraljičini smrti. 

Pred palačo v Londonu so se že pred tem začeli zbirati ljudje, po objavi novice pa se jih je tja zlilo še več. Ljudje so se kraljici poklonili tudi pred gradoma Windsor in Balmoral. Več tisoč jih je ostalo pred palačo v Londonu vso noč.

Ko se je ob 18.30 po lokalnem času zastava spustila na pol droga, je množici vzelo sapo, teču so začele solze, iz množice se je zaslišala britanska himna God Save The Queen (Bog obvaruj kraljico). Na nebu je po deževnem popoldnevu po objavi novice o kraljičini smrti zasijala mavrica. 

kraljica Elizabeta II. smrt žalovanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Na ograjo pred palačo so obesili uradno obvestilo o kraljičini smrti. Na cesti proti Buckinghamski palači so se eden za drugim zvrstili taksisti, ki so se prišli pokloniti kraljici. 

67-letni John Loughrey je zadrževal solze: "Ne morem verjeti. Obupan sem. Nisem mislil, da bo danes umrla. Vedel sem, da je bolna, a upal sem, da bo živela še nekaj mesecev. Vidno je venela vse od smrti princa Philipa. Bila sta sorodni duši, kot laboda, skupaj za vedno," je povedal za britanske medije. "Dvakrat sem jo srečal in obakrat je bila čudovita."

Elizabeta II. smrt žalovanje | Avtor: Epa Epa
77-letna Sheila De Bellaigue je dejala: "Zelo sem žalostna, tako kot vsi, ki smo tukaj. Bila je čudovita kraljica in zelo jo bomo pogrešali." 

Žalujoči so se zbrali tudi pred gradom Windsor. Ena tamkaj zbranih, stara nekaj čez 50 let, je dejala, da je bila kraljica Elizabeta edina kraljica, ki jo je poznala. "Enako velja za milijone in milijone ljudi," je dodala.

Elizabeta II. smrt žalovanje | Avtor: Epa Epa

Po kraljičini smrti je kralj postal njen najstarejši sin Charles, ki si je nadel ime Charles III. 

Ob njenem rojstvu ni nihče pričakoval, da bo postala kraljica, Britanci pa se ji v njenih 70 letih na prestolu zamerili predvsem eno stvar.  Kraljica je imela sicer zelo nenavaden hobi, nekoč pa je saudskemu kralju nagnala strah v kosti. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Avatar luckyss
    luckyss 08:54 09.september 2022.

    "Po uradni novici nad Windsorjem zasijala mavrica"........Mojemu sosedu pa je zalilo klet, je preklel vse živo, od angleške kraljice do Kim UN-a...

  • popokatopetl 08:38 09.september 2022.

    Dragice, mavrica!

  • suineg7878 08:26 09.september 2022.

    Tudi narava praznuje...