Svet
10 ogledov

Policija: V koncertni dvorani v Parizu ubijal tudi 29-letni Francoz.

Aretacije v Belgiji EPA
Enemu od napadalcev kot kaže uspelo pobegnilti, policija namreč odkrila še en avtomobil. Sporočili ime enega od sedmih teroristov, ki so v petek napadli v Parizu.

Policija v Parizu je v črnem seatu našli več kalašnikovk AK-47. Avtomobil naj bi teroristi uporabili v napadih na več pariških barov in restavracij, kjer so streljali na goste in mimoidoče.

Našli drugi avtomobil | Avtor: EPA EPA
Zaenkrat ni jasno, ali so napadalci, ki so uporabili ta avtomobil, na begu, ali pa gre za ljudi, ki so jih že aretirali v soboto v Belgiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki povzema radio Europe 

Enemu  uspelo pobegniti?

Kot kaže, je po petkovih terorističnih napadih v Parizu najmanj enemu napadalcu uspelo pobegniti. Francoski preiskovalci so namreč v vzhodnem pariškem predmestju Montreuil danes zjutraj odkrili še en avtomobil, ki je bil uporabljen v napadih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila policija.

Aretacije v Parizu | Avtor: EPA EPA

 Aretirali dva Belgijca

Dva od sedmih napadalcev, ki so bili ubiti v petkovih terorističnih napadih v Parizu, sta bila francoska državljana, ki sta živela v Bruslju, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na belgijsko tožilstvo.Eden ob ubitih napadalcev je živel v središču Bruslja, drugi pa v bruseljskem predmestju Molenbeek.

V Belgiji so že včeraj aretirali več osumljencev. Eden od njih je francoski državljan, ki naj bi najel sivi volkswagen polo z belgijskimi registracijami, ki so ga v soboto našli v bližini enega od prizorišč napadov, koncertne dvorane Bataclan, in naj bi ga uporabili napadalci.

Kot je povedal belgijski pravosodni minister Koen Geens, so moškega prijeli, medtem ko se je z drugim avtomobilom vozil po predeču Molenbeek. Aretirana sta bila še dva Belgijca, ki sta bila z njim. To novico je potrdil tudi belgijski premier Charles Michel.

Francoski tožilec Francois Molins je pred tem v soboto izjavil, da so na belgijsko-francoski meji v povezavi z napadi v Parizu prijeli Francoza in še dva moška.

Objavili ime enega od teroristov, Francoza, ki je ubijal v koncertni dvorani

Šest sorodnikov samomorilskega napadalca v Bataclanu - 29-letnega francoskega državljana, ki so ga identificirali na osnovi prstnih odtisov - je medtem v policijskem priporu, je poročala francoska televizija BFMTV. V soboto sta se v priporu prva znašla napadalčev oče in 34-letni brat. Preiskali so tudi njuni stanovanji - brat živi v kraju južno od Pariza, oče pa dobrih 100 kilometrov vzhodno od tam.

Francoska policija je identificirala samomorilskega napadalca, ki je ubijal v nočnem lokalu v Parizu. Francoz Omar Ismail Mostefai je živel v predmestju Pariza, navajajo francoski mediji in dodajajo, da je prav on eden od trojice bombašev, ki so vdri v koncertno dvorano Bataclan in postrelili najman 89 ljudi.

Pariz, streljanje | Avtor: EPA EPA

Francoski preiskovalci so potrdili, da so napadalca identificirali s pomočjo prstnih odtisov in dodali, da je Mostafai preživel nekaj mesecev v Siriji. 30-letnik ima še dve sestri in štiri brate, policisti pa sumijo, da je eden od bratov ravno tako sodeloval s teroristi. Kot navajajo mediji, informacija še ni potrjena. 

V hišni preiskavi v mestu Courcouronnes, kjer je družina živela, je policija aretirala očeta in enega od bratov umrlega napadalca, slednji jim je po navajanju medijev dejal, da z bratom že nekaj let nista bila v stikih. 

V Sirijo odpotoval z majhno deklico

Brat naj bi se predal sam, potem ko je izvedel, kdo je identificirani napadalec. Z bratom v zadnjih letih nista imela stikov in ni se mu niti sanjalo, da bi bil radikaliziran. Zadnje, kar je vedel, je, da je skupaj s svojo družino in svojo "malo deklico" odpotoval v Alžirijo.

V Belgiji aretirali tri napadalce

Aretacije v Bruslju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
V povezavi s pariškimi napadi so v Belgiji v soboto aretirali tri moške. Kot je iz Pariza poročala dopisnica Radiia Slovenija, Erika Štular, omenjeni naj ne bi bili vpleteni le v petkov pokol, ampak tudi v nedavni napad na hitrem vlaku Thalys med Brusljem in Parizom ter s še starejšim napadom na bruseljski židovski muzej. Orožje pariških napadalcev naj bi večinoma izviralo z območja nekdanje Jugoslavije. Preiskovalci zdaj preiskujejo, ali je bil eden izmed prijetih v petek zvečer v Parizu.

Preberite še:

Komentarjev 16
  • janez 15:04 16.november 2015.

    Francoz Omar Ismail Mostefai ??Spominja me na izbrisane "prebrisane" v Sloveniji.

  • janez 15:01 16.november 2015.

    @sprehajalecGlede na vaše komentarje se mi dozdeva, da vam manjka samo še korak ali ste celo zločinec! Marš nazaj v Yugo yugić!

  • mph 17:47 15.november 2015.

    To, da je nekdo rojen v Franciji ne pove nič brez ozadja. No, so pa tudi taki, ki so generacije tukaj, izvirajo iz krščanskih npr. družin, pa se jim obrne v glavi in prestopijo v islam. Takim pobrat državljanstvo in ...prikaži več jih vrnit v države njihovih staršev. V vsakem primeru s civiliziranimi metodami ni možno proti neciviliziranim pošastem, vendar pa to še ne pomeni, da bi morala civilizirana družba uporabit tisto iz časa križarskih vojn, "pobijte vse, bo že bog ločeval svoje".