Svet
51 ogledov

Pomanjkanje spolnosti jih pahne v alkohol

sadna muha Shutterstock
Znanstveniki so ugotovili, da samci sadne muhe, ki so jih samice zavrnile, popijejo precej več alkohola od tistih, ki so se parili.

Samci sadne muhe, ki so jih samice zavrnile, popijejo precej več alkohola od tistih, ki so se parili, pravijo znanstveniki. V znanstvenem članku, ki ga je objavil BBC, raziskovalci navajajo, da alkohol spodbuja možgane muh podobno kot spolno osvajanje. Raziskava govori o kemikaliji v možganih, imenovani nevropeptid F, ki se zdi, da ga uravnava vedenje muh. V človeških možganih je podobna kemikalija, ki morda reagira podobno. Povezavo med alkoholom in to kemikalijo, ki je pri ljudeh znana kot nevropeptid Y, so že ugotovili v študijah o miših-alkoholikih.

Zavrnjeni samci izbrali alkohol

Vodja raziskave Galit Shohat Ophir in kolegi so opravili več poskusov. V enem so samce muhe dali skupaj s petimi nedolžnimi samicami, dovzetnimi za samce. V drugi so bili samci s samicami, ki so se že parile in zato zavrnile samce. Potem so jim ponudili običajno hrano ali različico s 15 odstotki alkohola – samci iz prve skupine so se slednji različici izognili, samci iz druge pa so si jo privoščili.

Znanstveniki so potem iskali kemikalije, ki bi povezovale ta dva primera, in naleteli na nevropeptid F (NPF). Ugotovili so nižjo raven teh kemikalij pri zavrnjenih samcih in višjo pri tistih, ki so se parili. "Mislimo, da so te ravni NPF nekakšen molekularni znak izkušnje," je pojansil Shohat Ophir. "To nas napeljuje k prepričanju, da imajo možgani muh in verjetno tudi drugih živali ter človeka nekakšen sistem, ki nadzoruje raven notranjega nagrajevanja. Ko je enkrat notranja nagrada določena, in v tem primeru je samec nezadovoljen, sledi vedenje, ki stanje vrača na prejšnje," je dejal znanstvenik.

"Pomembno za razumevanje zlorabe drog"

Vendar je v spremljajočem članku znanstvenik Troy Zars zapisal, da "je težko zanikati rezultate raziskave, a človeško vedenje očitno še ni ugotovljeno". Kljub temu meni, da obstajajo "povezave med socialno interakcijo nagrajevanj s trajno spremembo v vedejnu. Prepoznavanje sistema NPF kot ključnega v teh domnevnih povezavah ponuja zanimive možnosti za določanje molekularnih in genetskih mehanizmov nagrajevanja in bi lahko potencialno vplivale na naše razumevanje mehanizmov zlorabe prepovedanih drog," je dodal.

Komentarjev 2
  • pacioti 11:50 16.marec 2012.

    Eni pa imajo čas

  • Avatar atojeto
    atojeto 11:32 16.marec 2012.

    Pa imamo nov način zdravljenja alkoholikov. V centre za zdravljenje alkoholikov namestiti prostitutke.