Svet
2417 ogledov

Portugalci solirajo, Švicarji z macolo nad omikron

letališče covid-19 Profimedia
Portugalska se je odločila, da bo tudi od cepljenih in prebolevnikov, ki želijo vstopiti v državo, zahtevala negativen test. Pravilo že velja od polnoči in bo veljalo vsaj do 9. januarja.

Dovoljen je tudi hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur ali PCR test, ki je lahko star največ 72 ur. Štejeta ura odvzema brisa in v primeru prihoda z letalom čas vkrcanja.

Nov predpis velja ne glede na to, od kot prihajate in ne glede na državljanstvo osebe, ki vstopa na Portugalsko, torej tudi za portugalske državljane, ki se vračajo domov.

Otroci do 12 let testa ne potrebujejo.

Covid potrdilo je potrebno za restavracije, nastanitev, dogodke z označenimi sedeži, telovadnice, za velike dogodke brez označenih sedežev pa je obvezen negativen test, prav tako za obiskovalce bolnišnic ali domov za starejše.

Portugalska se je za ta odmik od skupnih pravil EU glede covid potrdila odločila zaradi strahu pred omikronom.

Evropska pravila o covid potrdilu dovolijo strožje ukrepe, če so ti izjema, če so začasni in sorazmerni. Evropska komisija je notifikacijo uvedbe dodatnih omejitev, ki je obvezna 48 ur pred uvedbo, prejela v ponedeljek zjutraj in še analizirajo, ali je skladna s predpisi. Doslej ni še nobena država EU napovedala uvedbe podobnih omejitev.

Portugalci so sicer med najbolj cepljenimi na svetu, polno cepljenega je več kot 88 odstotkov prebivalstva.

Švica: za Čehe, Nizozemce in Belgijce desetdnevna karantena

Je pa še bistveno strožje ukrepe uvedla Švica, ki vse potnike iz držav, kjer so že potrdili omikron, pošlje v desetdnevno karanteno. Cepljeni in prebolevniki ter otroci niso izjema.

Ob prihodu morajo vsi, tudi cepljeni in prebolevniki, imeti negativen test (vsi nad 16 let), štiri do sedem dni po prihodu pa morajo opraviti še en PCR test ter o rezultatu obvestiti oblasti.

Na seznamu tveganih državo so na primer tudi Belgija, Češka, Danska, Izrael, Nizozemska, Portugalska, Velika Britanija in Kanada. Ko bo omikron potrjen pri nas, bo verjetno zelo hitro na seznamu tudi Slovenija.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
 • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 14:29 01.december 2021.

  Business trips adieu ... pa smo spet kot v čuzi. Bo kdo kdaj temu sranju naredil konec?

 • Avatar DvaPlusDvaJe4
  DvaPlusDvaJe4 14:02 01.december 2021.

  Zdavila za koronske bolezni so leta znana. Nehajte bedastoče pisat novinarji. V eu sledijo tej zgodbi za dodatke in ti dodatki povzročajo inflacijo. To je ta virus.

 • bobubob 13:50 01.december 2021.

  Kakšen strah preživljajo šele tisti, ki so še bolj 'precepljeni'.....