Svet
2791 ogledov

Posebno srbsko darilo Putinu

Putin in Vučić Epa
V Beogradu se mudi ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je po današnjih pogovorih s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem v Beogradu povedal, da Rusija podpira obojestransko sprejemljivo rešitev spora med Kosovom in Srbijo.

"Zavzemamo se za sprejemljivo rešitev na podlagi resolucije 1244," je po poročanju srbske tiskovne agencije Beta povedal Putin. "Vendar pa na žalost zadnje čase kosovske oblasti sprejemajo provokativne ukrepe, s katerimi so zaostrili situacijo," je dejal. Dodal je, da je vzpostavitev kosovske vojske "neposredno kršenje" resolucije, kar vodi v destabilizacijo.

Tudi Vučić je povedal, da so ustanovitev kosovske vojske in uvedba carin na blago iz Srbije v nasprotju s to resolucijo Varnostnega sveta Združenih Narodov iz leta 1999. Gre za resolucijo, ki mednarodnim silam pod poveljstvom Nata Kfor podeljuje mandat za razorožitev nezakonitih oboroženih sil kosovskih Albancev.

Srbski predsednik je ocenil še, da Priština za razliko od Beograda ni pripravljena na kompromise, vendar pa da Srbija ne bo nikoli dopustila, da jo nekdo ponižuje. Putin je glede morebitne vključitve Rusije v reševanje vprašanja Kosova dejal, da so od nekdaj aktivno sodelovali pri tem. Vendar pa neposredno posreduje Evropska unija, ki to po njegovem mnenju počne slabo.

Putin in Vučić | Avtor: Epa Epa

Vladimir Putin Opozorilo Svet Putin znova posvaril pred vojno

Ruske investicije

Rusija je sicer po Putinovih besedah pripravljena v razvoj infrastrukture v Srbiji, vključno z gradnjo Turškega toka, vložiti okoli 1,4 milijarde ameriških dolarjev (1,23 milijarde evrov). Ta plinovod so pripravljeni zgraditi še do drugih evropskih držav, saj jih je več izrazilo željo po sodelovanju, je povedal.

Putina, ki je na beograjsko letališče prispel okoli 13. ure, spremlja močna delegacija, med drugim zunanji minister Sergej Lavrov, minister za energetiko Aleks Novak, namestnik obrambnega ministra Aleksander Fomin ter vodje Gazproma, Roskozmosa in Rosatoma.

Ti so s srbskimi kolegi podpisali več kot 20 sporazumov in memorandumov o sodelovanju na različnih področjih. Približno tretjino so jih sklenili na področjih inovacij in novih tehnologij.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Podporniki SNS iz vse države, a tudi peticija zoper Putina

Predsednika imata danes na programu še obisk cerkve svetega Save, kjer se bo po napovedih zbralo več deset tisoč njunih podpornikov iz vse države. Shod so organizirali proruski "nevladni sektor in domoljubne organizacije", vladajoča SNS pa je za prihod svojih članov in privržencev angažirala lokalne odbore po vsej državi. V Beograd jim je omogočila brezplačen prevoz in hrano.

Na drugi strani so Srbi na spletu množično podpisovali peticijo več nevladnih organizacij zoper "poveličevanje avtoritarnega režima Vladimirja Putina v Srbiji". Ocenjujejo, da Putinov obisk daje dodaten veter v hrbet rušenju že tako razrahljanih demokratičnih instutitucij v državi, prvic in svoboščin državljanov Srbije, in sicer pod krinko srbsko-ruskega prijateljstva.

Beograd - protest Ivanović Ožuljeni in premraženi Svet Po mrazu peš 170 kilometrov zaradi tega razloga

Štirinožno darilo

Putin bo iz Beograda odpotoval bogatejši za trimesečnega šarplaninca po imenu Paša. Putin je poznan kot velik ljubitelj psov, predvsem ima rad avtohtone pasme. Šarplaninec bo postal četrti štirinožni stanovalec Kremlja.

Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Protesti v Beogradu Tragično Svet "Beograd, varna hiša za zločince" Obletnica konca prve svetovne vojne, Pariz Obletnica Svet Detajl rokovanja, ki ga je večina spregledala

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Žurnalček 21:17 17.januar 2019.

    Ne morejo Srbi izsvoje kože ! Šarplaninec je Makedonsko Kosovska pasma in s Srbijo nima niti je imela vezo. Zdaj se bodo izgovarjali , da so podarili Jugoslovanskega gorskega ovčarja , ki si ga je prilastila kurvanjska JLA !