Svet
27987 ogledov

"Posiljevali so me, dokler se nisem onesvestila"

Nadia Murad Youtube
24-letnica opisuje svojo izkušnjo spolne sužnje pripadnikov Islamske države.

Nadia Murad, pripadnica kurdske manjšine Jezida v Iraku v svoji knjigi opisuje travmatične izkušnje. Bila je ena od približno sedem tisoč deklic in žensk manjšine, ki so jih leta 2014 nasilno odpeljali iz njihovih domov. Moške so prisilili, da so spreobrnili vero ali jih ubili, ženske pa prodali za spolne sužnje.

Družina avtorice knjige je bila ubita, njo so odpeljali v Mosul. V svoji knjigi z naslovom Zadnje dekle: Moja zgodba o ujetništvu in moj boj proti Islamski državi je opisala, kako se je spolno nasilje nad njo začelo v istem trenutku, ko so jo strpali v avtobus za Mosul.

Eden od vojščakov jo je prijel za prsi. "Kot da sem začutila ogenj. Do takrat se me nihče ni tako dotaknil. Moje solze so padale na njegove roke, a s početjem ni prenehal," je napisala.

Skupaj z ostalimi ženskami so jo odpeljali na trg, kjer so jih prodali; njo je kupil sodnik, ki je povedal, da bo njegova četrta spolna sužnja. Zadrževal jo je v svoji hiši, kjer jo je posiljeval in pretepal. V knjigi je opisala, da jo je pretepel, če je imela med posilstvom zaprte oči in da jo je prisilil, da je lizala med z njegovih stopal.

Nekaj dni po prihodu je poskušala pobegniti, a so jo pri tem ujeli; za kazen so jo skupinsko posilili štirje moški, potem pa še ostali pripadniki IS, gostje v hiši njenega gospodarja. "Nikoli nisem vedela, kdo bo naslednji odprl vrata in me posilil, vedela sem le, da se bo to gotovo zgodilo," je napisala Nadia.

Sčasoma ji je vendarle uspelo pobegniti in se prebiti do begunskega taborišča na severu Iraka. Postala je ena izmed tisoč žensk, izbranih za begunski program nemške vlade Baden-Wurttemberg. Od takrat deluje kot aktivistka za ženske pravice, nominirana je za Nobelovo nagrado za mir.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar darklord
    darklord 10:59 21.november 2017.

    no lepo; mi jih pa uvazamo in veselo placujemo ,ker so taki revezi; tam so se izzivljali nad otroci , sedaj , ko je vsega konec, pa veselo v Evropo na nase stroske......