Svet
856 ogledov

Zaradi koronavirusa ukinili vizume za romarje

Koronavirus v Italiji Profimedia
Na Japonskem so zabeležili primer ženske, ki se je z novim koronavirusom okužila dvakrat. Primeri okužb z novim koronavirusom se širijo po Evropi. Številne države sprejemajo nove ukrepe.

Japonsko ministrstvo za zdravje je na spletni strani objavilo, da gre za žensko, staro več kot 40 let, iz Osake, pri kateri so prvič okužbo potrdili 29. januarja. 3. februarja je bil test na okužbo negativen, na testu 26. februarja pa ponovno pozitiven.

Po prvem pozitivnem testu so jo sprejeli v bolnišnico, nato pa so 1. februarja, ko se ji je zdravstveno stanje izboljšalo, od tam odpustili. Ob kontrolnem pregledu 3. februarja je bil njen test negativen, kasneje pa je doma začela kašljati, imela boleče grlo ter bolečine v prsnem košu. Ko so jo 26. februarja ponovno testirali, je bil njen test na okužbo z novim koronavirusom spet pozitiven.

Po poročanju japonskih medijev je to prvi primer na Japonskem, da so pri osebi po odpustu iz bolnišnice okužbo z virusom potrdili v drugo. Primer Japonke naj bi bil dokaz, da ni nujno, da so okuženi po ozdravitvi imuni za novo okužbo.

Koronavirus v Italiji | Avtor: Profimedia Profimedia

Italija bo omejila število testiranj

Italija je napovedala, da bo omejila število testov za okužbo na novi koronavirus. Poslej naj bi testirali samo osebe, ki bodo imele bolezenske znake za okužbo z virusom. S tem bodo razbremenili italijanske bolnišnice. Od doslej opravljenih testov v Italiji je bilo 96 odstotkov negativnih.

Primeri okužb z novim koronavirusom se širijo po Evropi. Pristojni organi si sicer prizadevajo, da bi omejili širjenje virusa. Žarišče ostaja Italija s približno 400 okuženim in 12 smrtnimi žrtvami. O prvih primerih okužb poročajo iz Gruzije, Romunije, Norveške in Danske.

Savdska Arabija ukinila vizume za romarje

Koronavirus | Avtor: Epa Epa
Savdska Arabija je danes zaradi strahu pred širjenjem novega koronavirusa začasno ukinila vizume za romarje, ki želijo obiskati muslimanska romarska središča v državi. Začasno je ukinila tudi izdajanje vizumov turistom iz držav, kjer so zabeležili okužbe, saj se strah pred možnostjo pandemije poglablja.

V Savdski Arabiji sicer doslej niso potrdili nobene okužbe s koronavirusom, je pa državljan te države okužen v Kuvajtu, štirje pa so okuženi v Bahrajnu. Vsi so bili pred tem v Iranu.

Na Bližnjem vzhodu je žarišče izbruha prav Iran, kjer je bolezen covid-19, ki jo povzroča koronavirus, zahtevala 15 žrtev, okuženih je približno 140 ljudi. O novih primerih okužb poročajo tudi v zalivskih državah Kuvajt in Bahrajn. V Združenih arabskih emiratih so zabeležili 13 primerov okužb, v Kuvajtu 43, Bahrajnu 33, v Omanu pa so okuženi štirje. Irak, Turčija in Afganistan so začasno zaprle meje z Iranom, številne države so prekinile ali omejile letalski promet. Tudi v Iraku, kjer so doslej zabeležili pet okužb z novim koronavirusom, je močno prizadet verski turizem, ki je že sicer utrpel izgube zaradi večmesečnih protestov, političnih pretresov in sankcij, ki so doletele romarje iz sosednjega Irana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice