Svet
10 ogledov

Praga prvič s parado ponosa

Litva parada ponosa geji Žurnal24 main
Več tisoč udeležencev prve parade ponosa v Pragi. Prvi tovrstni festival je zaznamovala razgreta razprava, v katero se je vmešal tudi predsednik države.

V češki prestolnici se je zbralo več tisoč istospolno usmerjenih, med njimi tudi številni iz drugih držav Evrope. Parada je minila mirno, čeprav so medtem desničarski skrajneži in krščanski demokrati pripravili tudi lastne demonstracije proti tej paradi, ki je sicer močno razburila politiko na Češkem.

Po ocenah avstrijske tiskovne agencije APA se je na prireditvi, s katero se zaključuje petdnevni gejevski festival v mestu, zbralo okoli 3000 udeležencev. Organizatorji so sicer pričakovali okoli 7000 udeležencev.

Direktor festivala Czeslaw Walek je dejal, da je parada "mešanica zahodnega sloga parade ponosa, pri kateri je v ospredju zabava, ter sloga Vzhodne Evrope, kjer gre za obliko aktivizma in protesta".

Opozarjajo na morebitne konflikte

Pohod po središču Prage je minil mirno, a bučno; s številnimi v pisana oblačila oblečenimi udeleženci, ki so ob spremljavi glasbe s spremljajočih tovornjakov mahali z zastavami in žvižgali s piščalkami. Udeležili so se ga tudi številni aktivisti iz Evrope, ne le s Češke. Pohod se je zaključil na otoku na reki Vltavi, kjer se zdaj nadaljuje program z več koncerti in prireditvami.

V preteklosti so bili udeleženci podobnih dogodkov na Češkem, ki so jih organizirala združenja istospolno usmerjenih, pogosto tarča desničarskih skrajnežev. Mnogi so opozarjali, da utegne do incidentov priti tudi danes.

En dogodek odpovedan

Organizatorji so iz varnostnih razlogov že odpovedali za sredo predvideno "golo večerno zabavo". Na programu praškega gejevskega festivala je sicer okoli 70 prireditev.

Festival in še posebej današnja parada sta sicer na Češkem izzvala ostro razpravo, v kateri so se med drugim oglasili češki predsednik Vaclav Klaus, prvi mož Cerkve na Češkem, praški nadškof Dominik Duka in celo 13 tujih veleposlaništev.

Deviantnih ne bo podprl

Klaus je istospolne prejšnji teden označil za deviantne. Eden njegovih najožjih sodelavcev Petr Hajek, znan po zavračanju darvinizma in trditvi, da je Osama bin Laden izmišljotina medijev, je okrcal praškega župana zaradi podpore festivala "deviantnih sodržavljanov". Klaus je Hajeka podprl in ob tem dejal, da sam razume besedo devianten kot nevtralno vrednostno besedo.

Na njune besede so se s skupno izjavo odzvali veleposlaniki trinajstih držav, Avstrije, Belgije, Velike Britanije, Kanade, Danske, Estonije, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Španije, Švedske, Švice in ZDA. Omenjena trinajsterica je podprla festival. Klaus je njihovo izjavo označil za "korak brez primere", zunanji minister Karel Schwarzenberg je spor označil za "obžalovanja vreden". "Neproduktivno in nepotrebno je izražati podporo pravicam, ki jih nihče na Češkem ne zanika," je zapisal v izjavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.