Svet
1314 ogledov

Po obsodbi Ratka Mladića: "Pravici je zadoščeno le deloma"

Epa
Ratko Mladić se bo na razsodbo, s katero je bil zaradi genocida obsojen na dosmtno ječo, pritožil.

"Leta se je skrival, vendar se ni mogel skriti. Prišel je čas njegove obsodbe. Ampak, jaz imam v srcu samo rano, njemu pa bodo ostali tako sin kot žena in vnuki ... Pri meni ni nikogar," je dejala Saliha Osmanović iz Srebrenice. Med vojno je izgubila tako moža kot sina. Razglasitev sodbe haaškega sodišča je spremljala v spominskem domu v Potočarjih pri Srebrenici.

Drama v Haagu Svet Obsojen na dosmrtno kazen

Haaško sodišče je poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor. Sin Darko Mladić je na novinarski konferenci po razglasitvi sodbe dejal, da se bo Radko Mladić na sodbo pritožil. "Pozabili so 40 tisoč srbskih žrtev," pravi Darko Mladić.

Bošnjaki zadovoljni le deloma

srebrenica | Avtor: Profimedias Profimedias

Sorodniki žrtev genocida v Srebrenici so zadovoljni z dosmrtno obtožbo Ratka Mladića, razočarani pa, ker sodišče ni ugotovilo, da je bil genocid storjen tudi v šestih občinah Bosanske krajine in dveh v vzhodni Bosni, kjer so preganjali nesrbsko prebivalstvo. V Prijedoru, kjer je bilo pobitih približno 4000 ljudi, se nahaja tudi največje grobišče v celotni Bosni.

srebrenica Svet Srebrenica: Spomin in opomin

Kazen za Mladića ne obstaja

"Pravici je zadoščeno le deloma. Kazen, s katero bi se kaznovalo Mladića za to, kar je naredil in za kar je odgovoren, ne obstaja. Zelo pa je pomembno, da so mu izrekli doživljenjski zapor," pravi Fikret Grabovica iz združenja staršev umorjenih otrok med obleganjem Sarajeva. Sodišče je potrdilo del obtožnice o terorju nad civilnim prebivalstvom v Sarajevu in ubijanju otrok ter o skupnem zločinskem načrtu. V obstreljevanju Sarajeva je bilo ubitih 1600 otrok.

"Osramotil je svoj narod"

"Prizadel je na tisoče ljudi, prizadel je tudi svoj narod in ga osramotil. Večkrat je pokazal, da ni junak pač pa strahopetec, ker če ne bi bil strahopetec, se ne bi 15 let izmikal pravici. Danes je to spet potrdil. Ni bil sposoben poslušati obsodbe, skušal je manipulirati s sodiščem vendar na to niso pristali," je še dejal Grabovica.

 | Avtor: Epa Epa

Odziv slovenskega zunanjega ministrstva: Ratko Mladić je bil obsojen na dosmrtno kazen za enega najhujših zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni. S to odločitvijo je sodišče ponovno potrdilo, da takšni zločini nimajo roka zastaranja. Hkrati je pomembno sporočilo vojnim hudodelcem, tudi v drugih predelih sveta, da bodo za svoja dejanja odgovarjali.
V skladu z mednarodnim pravom in prizadevanji za preprečevanje nekaznovanosti pričakujemo dosledno izvršitev sodbe, ki je izjemnega pomena za preživele, svojce umrlih in tistih, ki še vedno veljajo za pogrešane. Zaključek sodnih procesov proti posameznikom, obtoženim za zločine in grozodejstva, storjena na območju nekdanje Jugoslavije, ter sprejemanje resnice sta ključna pogoja za proces sprave v regiji.

"Srbi moramo gledati naprej, ne nazaj"

"Danes ni dan za veselje niti za žalost, temveč za to, da pogledamo, kakšno prihodnost si želimo," je državljanom Srbije ob obsodbi nekdanjega poveljnika srbskih sil v BiH Ratka Mladiča sporočil srbski predsednik Aleksandar Vučić. Obsodba zanj ni presenečenje, ker pa še ni pravnomočna, je ni želel komentirati.

Na novinarsko vprašanje glede kaznovanja odgovornih za zločine nad Srbi, je Vučić odgovoril, da dejstvo, da tisti, ki so ubijali Srbe, niso odgovarjali, ne sme opravičevati "zločinov, ki so jih zagrešili nekateri s srbskim imenom in priimkom".

Da se morajo Srbi obrniti v prihodnost, da bi prišli do stabilne države, je prepričana tudi srbska premierka Ana Brnabić.  Rasim Ljajić, podpredsednik srbske vlade pa je opozoril, da je treba v luči razsodbe preprečiti nov val etnične nestrpnosti. "Dokler bo javnost v regiji razdeljena v navijaške tabore, ne bo prišlo do resničnega soočenja s preteklostjo in zločini, ki so se zgodili v začetku 90. let," je dejal.

Haaško sodišče je sprejelo "politično sodbo, uperjeno proti srbskemu narodu, ki je sodeloval v vojni, deloma tudi proti Srbiji, najbolj pa proti Republiki srbski," pa je izjavil vodja srbskih radikalcev Vojislav Šešelj.

Vojislavu Šešlju zaradi nespoštovanja sodišča in izdaje imen zaščitenih prič gro Haaško sodišče Svet Haaško sodišče Šešlja oprostilo vseh obtožb
Komentarjev 4
  • jozicamurn 21:21 23.november 2017.

    https://www.youtube.com/watch?v=xg_rggVLv_Y

  • jakec1575 17:52 22.november 2017.

    Za Srebrenico se je vedlo 5-6 tednov prej. Stevilni oficirji so opozarjali na to. Alija ni odreagiral in s tem dal zeleno luc za zrtvovanje. Srbske voja in paravojaske enote so krvolocno poklale odrasle in tudi se otroke. To je ...prikaži več bil povod za bombne napade ZDA. Tudi bosansko vodstvo je sokrivo za Srebrenico. pac niso umirali njihovi druzinski clani. Potrebovali so Srebrenico za ameriško akcijo in pospesek k zakljucku vojne. Vojna je grda manipulativna teta. Ne zelite si je nikoli.

  • Tine123 16:34 22.november 2017.

    Nizozemci so soodgovorni za pokole, sedaj mu pa ravno oni sodijo, bravo EU..