Svet
0 ogledov

Praznik dela v znamenju protestov

V turškem Istanbulu so ob prvem maju potekale nasilne demonstracije.
1/12
Žurnal24 main
Delavci so se množično zbrali v številnih evropskih mestih, da bi obeležili mednarodni praznik dela, 1. maj. O večjih demonstracijah poročajo iz Nemčije, Turčije in s Filipinov.

Na tradicionalnih prvomajskih zborovanjih se je v številnih nemških mestih zbralo več deset tisoč ljudi, ki so izražali svoje nezadovoljstvo nad stanjem v državi, ki se je znašla v eni najhujših recesij po drugi svetovni vojni. V Berlinu, ki ga tradicionalno zaznamujejo nasilni protesti ob 1. maju, je bilo nemirno v četrtek zvečer, ko je okoli 200 večinoma vinjenih protestnikov napadlo policijo, 29 policistov je bilo lažje ranjenih. Nemška policija je pridržala 12 ljudi, 49 jih je zaslišala.

V pripravljenosti je tudi francoska policija. Sindikati so se namreč prvič po več letih dogovorili za enotno množično zborovanje na pariškem trgu Bastille, ki naj bi se začelo popoldne. Zborovanja pa že potekajo v ostalih francoskih mestih. V Bordeauxu se je zbralo 50 tisoč ljudi, v Toulousu jih je od 15 tisoč do 30 tisoč, medtem ko je v Marseillu po različnih ocenah slišati glasove od 8500 do 35 tisoč ljudi. Kritični so predvsem do politike, ki jo je predsednik države Nicolas Sarkozy izbral za soočanje s krizo.

V ruski prestolnici se je v bližini spomenika Karla Marxa zbralo okoli dva tisoč ljudi. Privrženci komunistov so na shodu v Moskvi nosili portrete nekdanjega sovjetskega voditelja Lenina, vihrali s sovjetskimi zastavami in prepevali komunistične pesmi. Opozarjali so na posledice gospodarske krize in se zavzemali za vrnitev komunizma.

 

Praznovanje prvega maja v Sloveniji

Več si preberite v naslednji povezavi.

Na poziv avstrijskih socialdemokratov (SPÖ) se je na Dunaju zbralo sto tisoč ljudi, pred katerimi so se govorci zavzemali za pravičnejšo davčno politiko. Zborovanje so pripravili tudi v Španiji, ki naj bi po napovedih tamkajšnje vlade prihodnje leto zabeležila 20-odstotno brezposelnost. Na shodu ob mednarodnem prazniku dela se je v Istanbulu zbralo več tisoč sindikalistov in levičarskih aktivistov, ki so vzklikali razna gesla, na primer "Z roko v roki proti fašizmu" in "Represija nas ne bo ustavila" ter "Naj živita revolucija in socializem". Ob shodu je v enem od območij mesta prišlo tudi do spopadov med nekaj sto protestniki in policijo, ki je uporabila vodne topove, da bi razgnala množico. Po zadnjih podatkih naj bi bilo v spopadih ranjenih šest protestnikov in dva policista.

Hrvaški sindikati so se med drugim zbrali v Zagrebu, o zborovanju poročajo še iz Pulja. Prvomajski shodi pa potekajo tudi v Grčiji in Italiji. V znak solidarnosti z žrtvami nedavnega uničujočega potresa so se glavni italijanski sindikati zbrali v mestu L'Aquila, prestolnici dežele Abruci, ki jo je prizadel potres in zahteval skoraj 300 življenj. O zborovanjih poročajo tudi s Filipinov, iz Kambodže in Tajvana, kjer je na ulicah Tajpeja protestiralo okoli deset tisoč delavcev, ter iz Japonske. V tokijskem parku Jogi se je zbralo 36 tisoč ljudi, ki so zahtevali več socialne pomoči v luči recesije. V južnokorejskem Seulu pa je protestiralo okoli osem tisoč delavcev in zahtevalo konec odpuščanj in znižanja plač, ki jih je povzročila kriza.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.