Svet
606 ogledov

"Pred štirimi urami se je to spremenilo"

Donald Trump Vladimir Putin Epa
Predsednika ZDA in Rusije sta očitno zadovoljna z njunim srečanjem.

V Helsinkih sta se sešla predsednik ZDA Donald Trump in predsednik Rusije Vladimir Putin. Po pogovoru sta skupaj stopila pred zbrane novinarje in spregovorila o pogovoru, ki sta ga imela. Trump jih je označil za zelo produktivne, Putin pa je poudaril, da je bil vrh zelo uspešen. 

Po Trumpovih besedah je bil vrh "odprt, neposreden in globoko produktiven". "Naši odnosi niso bili nikoli slabši kot zdaj. Toda to se je spremenilo pred približno štirimi urami. Res verjamem v to," je izjavil.

Donald Trump Vladimir Putin | Avtor: Epa Epa

Putin je dejal, da so bili pogovori z ameriškim kolegom zelo uspešni in koristni. Ob tem je pohvalil odkrito in poslovno naravnano ozračje na vrhu. Prav tako je poudaril, da ni objektivnih razlogov za napetosti med Rusijo in ZDA. "Vsem je jasno, da gredo dvostranski odnosi skozi težavno obdobje. Vendar ni objektivnih razlogov za te težave, trenutno napeto ozračje," je dejal.

Srečanje Trump - Putin v Helsinkih Svet Trump in Putin tekmovala, kdo bo bolj zamudil

Spregovorila tudi o vmešavanju v volitve

Trump je dejal, da je na pogovorih s Putinom načel tudi vprašanje ruskega vmešavanja v predsedniške volitve v ZDA leta 2016. "Zdelo se mi je, da je najbolje, da to naredim osebno," je dejal in dodal, da sta o tem govorila precej časa. Trump je preiskavo v ZDA o ruskem vmešavanju označil za katastrofo. "Vodili smo sijajno kampanjo in zato sem predsednik," je dejal in znova odločno zavrnil obtožbe, da je Hillary Clinton premagal s pomočjo ruskih hekerjev in ruske propagande.

Putin je zatrdil, da se Moskva ni nikoli vmešavala v ameriške volitve. "Gospod Trump se je dotaknil teme ruskega vmešavanja v ameriške volitve. Moral sem ponoviti, kar sem v preteklosti že velikokrat povedal - ruska država se ni nikoli vmešavala in ne načrtuje vmešavanja v notranje zadeve ZDA," je poudaril.

Donald Trump na konferenci NRA Svet Trump EU označil za sovražnika

Putin: Želel, da zmaga Trump

Dejal je, da lahko ameriški posebni tožilec Robert Mueller pošlje prošnjo za zaslišanje ruskih državljanov, proti katerim je vložil obtožnice zaradi domnevnega vmešavanja v ameriške volitve. Prav tako je zanikal, da bi imela Moskva v posesti kaj spornega o Trumpu. "Težko si je zamisliti večji nesmisel. Prosim, izbijte si to neumnost iz svojih glav," je dejal odločno.

Je pa na novinarsko vprašanje priznal, da je upal, da bo na predsedniških volitvah v ZDA leta 2016 zmagal Trump. "Da, želel sem, da zmaga, ker je govoril o normalizaciji rusko-ameriških odnosov," je odvrnil.

Putin je pohvalil sodelovanje med ruskimi in ameriškimi varnostnimi službami, pri čemer se je zavzel za nadaljevanje sodelovanja v boju proti terorizmu in pri zagotavljanju kibernetske varnosti.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov, ki se je v Helsinkih srečal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom, je dejal, da so bili pogovori več kot odlični.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 08:57 17.julij 2018.

    Predsednika ZDA in Rusije sta očitno zadovoljna z njunim srečanjem...........nadaljevanje sledi na Twiterju .

Sorodne novice