Svet
2437 ogledov

"Preiskovalci so Aleksejevi materi povedali, da trupla ne bodo izročili"

Aleksej Navalni smrt Epa Prizor s shoda v Sofiji po smrti Alekseja Navalnega.
Tiskovna predstavnica Navalnega je sporočila, da ruski preiskovalci vsaj dva tedna ne bodo izročili trupla preminulega politika. "Preiskovalci so Aleksejevi materi in odvetnikom povedali, da trupla ne bodo izročili in da bodo v naslednjih 14 dneh opravili kemično analizo," je pojasnila.

Preiskava smrti ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega je še vedno v teku, je danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in ponovno obsodil izjave, ki odgovornost za smrt Navalnega pripisujejo Rusiji. Ob tem je pojasnil, da ne more povedati, kdaj bo truplo izročeno družini, češ da to ni v pristojnosti predsednikovega urada.

"Preiskava poteka, izvajajo se vsi potrebni ukrepi. Trenutno rezultati preiskave še niso bili objavljeni in zato tudi niso znani. V teh razmerah, ko še nimamo informacij, je popolnoma nesprejemljivo dajati tako očitno vulgarne pripombe," je poudaril Peskov, ki sicer ni povedal, katere izjave je imel v mislih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako ne more povedati, kdaj bo truplo Navalnega izročeno družini, češ da to ni v pristojnosti predsednikovega urada, je še pojasnil.

"Navalnega skrivajo, da bi prikrili sledi umora"

Tiskovna predstavnica Navalnega Kira Jarmiš je medtem sporočila, da ruski preiskovalci vsaj dva tedna ne bodo izročili trupla preminulega politika. "Preiskovalci so Aleksejevi materi in odvetnikom povedali, da trupla ne bodo izročili in da bodo v naslednjih 14 dneh opravili kemično analizo," je pojasnila.

"Še enkrat ponavljam, Navalnega skrivajo, da bi prikrili sledi umora. Ta 14-dnevna kemična analiza je popolna laž," je še dodala.

Aleksej Navalni je v petek umrl med prestajanjem 19-letne kazni v zaporu na skrajnem severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številni predstavniki držav Zahoda so odgovornost za smrt Navalnega pripisali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Žena preminulega opozicijskega voditelja Julija Navalna pa je obljubila, da bo nadaljevala delo svojega moža in se borila za svobodo svoje države.

Kakšne bodo sankcije?

V EU se dogovarjajo o možnih ukrepih v odgovor na petkovo smrt ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, tako da to zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo unije, je dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je po srečanju ministrov z Julijo Navalno zagotovil, da bo Moskva odgovarjala.

Tanja Fajon | Avtor: X X
Fajon je pozdravila sporočilo vdove v petek preminulega ruskega opozicijskega voditelja na današnjem zasedanju zunanjih ministrov, da Rusija ni predsednik Vladimir Putin in da Putin ni Rusija ter da bo ruski predsednik odgovarjal za vse storjene zločine. "To je tudi naše sporočilo, ko gre za odgovornost," je dejala.

"O možnih ukrepih se na ravni ministrov še dogovarjamo, tako da zagotovo ne bo šlo neopaženo mimo nas," pa je ministrica povedala glede pozivov nekaterih članic k uvedbi sankcij proti odgovornim za smrt Navalnega.

Borrell je po srečanju ministrov z Julijo Navalno prek družbenega omrežja X sporočil, da bosta Putin in njegov režim odgovarjala za smrt Alekseja Navalnega.

"Še naprej bomo podpirali rusko civilno družbo in neodvisne medije," je še zapisal.

Da boj za svobodo živi naprej, je po srečanju z Navalno v Bruslju sporočil tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. "Vi in vaša družina ste izgubili moža in očeta. Svet pa je izgubil bojevnika, ki se ni nikoli nehal zoperstavljati zatiranju s strani Rusije," je zapisal na omrežju X.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 50
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 07:20 23.februar 2024.

    Mama Navalnega je tudi obtožila ženo, da je kriva za smrt, saj naj bi prisilila moža, da prepiše vse premoženje nanjo, se vrne v Rusijo, videvajo jo z drugimi moškimi v glavnem, da je bilo vse načrtovano s strani žene?

  • Idioti 02:03 23.februar 2024.

    Slovenska politika se sploh ne zaveda , da bo končala v Argentini , naj se samo sesuje NATO Zdrave sile vas bodo polovile , kar vas ne bo uspelo pobegniti , polovljeni boste pa tucal kamen na Golom do smrti .

  • Idioti 02:35 22.februar 2024.

    Predno sploh kaj rečete , veste tako in tako nič o njem pogledajte tale video o njemu in dviganje hitlerjevega pozdrava njegovih pristašev ! Hvala bogu da so ga ubil ! https://www.youtube.com/watch?v=DNXgp0l7uDs