Svet
12 ogledov

"Priznam, vendar nisem kriv"

Prihod Breivika na sodišče. Reuters
Množični morilec Breivik je priznal odgovornost za masaker, vendar se ne čuti krivega. Danes prvič osebno pred sodiščem.

„Sem vojaški poveljnik norveškega odporniškega gibanja in viteških templarjev Norveške. Ugovarjam pristojnosti sodišča za moj primer, saj ste mandat dobili od organizacij, ki podpirajo sovražno ideologijo in multikulturalizem,“ je zanikal pristojnost sodišča. 

Do zdaj so vse obravnave, povezane z Andersom Behringom Breivikom, potekale za zaprtimi vrati. Sodnik se je odločil, da Breivik še naprej ostane v priporu, kjer bo najverjetneje ostal do začetka sojenja. To se bo predvidoma začelo v prvi polovici prihodnjega leta.

„Priznam dejanja, vendar nisem kriv,“ je dejal Breivik. Želel je nagovoriti preživele in družine žrtev, vendar je sodišče njegovo prošnjo zavrnilo.

Sojenje Breiviku  | Avtor: Reuters Reuters

Nima stika z zunanjim svetom

Breivik že od 17. oktobra ni več v samici, vendar pa mu ne dovolijo, da bi spremljal medije ali pa sprejemal obiske. Krvavi pohod je izvedel 22. julija na otoku Utoya, kjer je umrlo 69 ljudi, še pred tem jih je z bombnim napadom v Oslu ubil osem.

Današnaj obravnava je vzbudila veliko zanimanja. Pred sodiščem se je trlo protestnikov, ki so še vedno ogorčeni zaradi Breivikovega pokola,  v sodno dvorano so spustili okoli 120 ljudi. Več sto pa se jih je gnetlo v sosednjih sobah, kjer so poslušali obravnavo preko videopreiskave.

Komentarjev 1
  • Stolp 18:19 14.november 2011.

    A to je ono prosto po Brozu in Miloševiću: 'Ne priznajem ja ovaj sud!'