Svet
14819 ogledov

Prošnja ukrajinskega bogataša, katerega hčerki je Putin boter

Viktor Medvedčuk Youtube
Posnetek so objavile ukrajinske oblasti.

Ukrajinci so objavili posnetek pred dnevi zajetega Viktorja Medvedčuka, oligarha in Putinovega človeka, ki na posnetku ruskega predsednika prosi, da ga zamenja za zajete vojake in stanovalce Mariupolja. Na posnetku nagovori tudi ukrajinskega predsednika. 

"Želim prositi ruskega predsednika Vladimirja Putina in ukrajinskega predsednika Vladimirja Zelenskega, da me zamenjata za ukrajinske branilce in prebivalce Mariupolja," je v videu, ki so ga objavile varnostne službe Kijeva, dejal Medvedčuk. Na posnetku je oblečen v črna oblačila in gleda neposredno v kamero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na posnetku še pravi, da v Mariupolju tamkajšnji vojaki in prebivalci "nimajo možnosti za varen izhod prek humanitarnih koridorjev".

Kdo je Medvedčuk? 

Viktor Medvedčuk je bil rojen leta 1954 v Sibiriji, kamor sta bila njegova starša pregnana potem ko so njegovega očeta obsodili zaradi sodelovanja z nacisti med okupacijo Ukrajine. Medvedčuk je eden najbogatejših Ukrajincev, znan je po svojih tesnih stikih s Putinom. Sam navaja, da je ruski predsednik boter njegovi najmlajši hčerki Darji, njuno prijateljstvo naj bi trajalo že več kot 20 let.

Delal je kot odvetnik, potem pa vstopil v politiko. Je član največje opozicijske stranke v Ukrajini, ki jo je Zelenski - poleg nekaj ostalih - suspendiral zaradi povezav z Rusijo. Medvedčuka so omenjali kot najverjetnejšo osebo za prevzem oblasti v Kijevu. 

Poznan je kot eden izmed največjih nasprotnikov politiki Evropske unije, ki jo je med drugim primerjal z nacistično Nemčijo. Forbes njegovo bogastvo ocenjuje na pol milijarde dolarjev.

Medvedčuk je po ruski invaziji pobegnil iz hišnega pripora, aretirali so ga minuli teden na zahodu Ukrajine. Na posnetku Medvedčuk še pravi, da v Mariupolju tamkajšnji vojaki in prebivalci "nimajo možnosti za varen izhod prek humanitarnih koridorjev".

Rinat Akhmetov Svet Svet Kdo je milijarder, ki bo obnovil Ukrajino? Svet Slavna žena zajetega Putinovega zaveznika v solo akcijo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.