Svet
4117 ogledov

Puigdemont popustil Madridu!

Carles Puigdemont Epa
Puigdemont bo priznal rezultate decembrskih regionalnih volitev.

Ob tem je dodal, da ne namerava zaprositi za politični azil v Belgiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Puigdemont je pojasnil, da v Belgiji ni, da bi zaprosil za politični azil. "To ni vprašanje Belgije," je povedal.

Odstavljeni vodja je v Bruslju dejal, da bi se morala želja in zagon njegove regije po osamosvojitvi upočasniti, da bi se izognili nemirom, ko je Madrid Kataloniji odvzel avtonomijo. "Ne moremo zgraditi republike za vse na temelju nasilja," je dejal in dodal, da če to pomeni upočasnitev razvoja republike, potem je treba to premisliti "kot smiselno plačilo".

Na Puigdemontovi današnji novinarski konferenci se je v sobi, namenjeni le 50 osebam, zbralo več kot 150 novinarjev.

Grozi mu do 30 let zapora

Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku in članom njegove vlade vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo kar do 30 let zapora.

Katalonski parlament je v ponedeljek odpovedal za danes napovedano zasedanje, medtem pa španske oblasti nadaljujejo prevzemanje nadzora v Kataloniji v skladu s 155. členom španske ustave, s katerim so regiji začasno odvzeli avtonomijo. V ponedeljek so bile razmere v pokrajini sicer napete, a mirne.

Katalonija demonstracije Slovenski odzivi Slovenija "Katalonci nas v najbolj usodnih trenutkih slovenske zgodovine niso pustili na cedilu"

Zato pa je španska policija Guardia Civil v torek v okviru preiskave nezakonitega referenduma o neodvisnosti Katalonije preiskala glavne prostore katalonske policije Mossos d'Esquadra, je sporočil tiskovni predstavnik španske policije za francosko tiskovno agencijo AFP.

Špansko ustavno sodišče je danes razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije, je za francosko tiskovno agencijo potrdil vir pri sodišču.

Guardia Civil v akciji

"Izvajamo inšpekcijo povezano s komuniciranjem Mossos d'Esquadra na dan nezakonitega referenduma 1. oktobra," je dejal tiskovni predstavnik. Pojasnil je, da španska policija preiskuje glavne prostore v katalonskem mestu Sabadell ter druge pisarne.

Carles Puigdemont Presenetil Svet Puigdemont ne bo razpisal volitev

Madrid je pred referendumom o neodvisnosti katalonski policiji ukazal, naj ustavi glasovanje, ki ga je špansko ustavno sodišče označilo za nezakonitega. Višji predstavniki Mossos d'Esquadra pa so svojim policistom nato ukazali, da ne smejo uporabiti nasilja, prav tako se niso vmešali v izgrede med aktivisti, ki so branili volišča. Namesto njih je nato posredovala španska policija.

Katalonska policija se vse od takrat spopada z očitki, da se je uprla ukazom iz Madrida, ko ni zaprla volišč. Sami so očitke zavrnili, češ da so zaprli toliko volišč, kot jim je uspelo.

Katalonija protest Svet Katalonija bo samostojnost razglasila v prihodnjih dneh

Medtem je španska vlada za danes ob 18. uri napovedala izredno sejo, ne da bi podala dodatna pojasnila, poroča tiskovna agencija Reuters.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.