Svet
342 ogledov

Puigdemont bo ostal v tujini

Epa
Odstavljeni katalonski premier Carles Puigdemont se še ne bo vrnil v Španijo, saj obstaja velika verjetnost, da bi ga tam pridržali.

To je za nizozemsko agencijo NOS dejal njegov belgijski odvetnik Paul Bekaert. Dodal je, da čakajo na nadaljnje odzive španskih oblasti in ocenil, da ni nujno, da bo Madrid zahteval Puigdemontovo izročitev. "Obravnaval sem številne primere, povezane s španskimi Baski, in takrat je zaslišanja preprosto izvajala tukajšnja lokalna policija," je pojasnil.

Na vprašanje, ali bi bil Carles Puigdemont v Španiji deležen pravične obravnave, je odgovoril, da je o tem še prezgodaj soditi. Bi pa to po njegovih besedah vsekakor bil argument, ki bi ga uporabili v primeru zahteve za izročitev.

Carles Puigdemont Svet Puigdemont popustil Madridu!

Ni zaprosil za politični azil

Puigdemont je na torkovi novinarski konferenci v Bruslju pojasnil, da v Belgiji ni, da bi zaprosil za politični azil, ob tem pa dodal, da se ne skriva pred španskim pravosodjem. Sicer pa ni želel povedati, kdaj se bo vrnil v Španijo. To je odvisno od okoliščin, je dejal. "V Evropski uniji se lahko prosto gibamo," je dodal.

Špansko tožilstvo je proti odstavljenemu katalonskemu predsedniku in članom njegove vlade v ponedeljek vložilo obtožnice, v katerih jim med drugim očita upor in nezakonito prisvajanje javnih sredstev. Za očitana dejanja naj bi jim grozilo kar do 30 let zapora.

Carles Puigdemont Presenetil Svet Puigdemont ne bo razpisal volitev

Belgijski premier Charles Michel je v torek dejal, da bodo s Puigdemontom ravnali tako kot z vsakim drugim Evropejcem. "Puigdemont ima enake pravice in dolžnosti kot vsak drug evropski državljan, nič več in nič manj," je dejal Michel v izjavi.

V Španiji je medtem ustavno sodišče razveljavilo deklaracijo o samostojnosti Katalonije. Špansko sodišče je Puigdemonta in 13 bivših članov njegove vlade v četrtek in petek pozvalo na zaslišanje.

Komentarjev 2
  • Tin 17:12 01.november 2017.

    Na slovenskih portalih je precej imbecilnih polpismenih komentatorjev.Ampak...ti pa močno vodiš

  • ljubodoma 16:24 01.november 2017.

    fr an co = kradu, svinja, potem je kralj kradu - svinja, nato parlament in cela kolonialna ciganija od leta 1492, ko je kolumb začel podjarmljat svet, torej koloniste pobit, Kataloniji pa svobodo in n a p r e j ...prikaži večr e j B a r c e l o n a ! ! !