Svet
195 ogledov

Španci sprašujejo: Ste razglasili neodvisnost ali ne?

Mariano Rajoy
Najprej želijo odgovor na vprašanje.

Španski premier Mariano Rajoy katalonskega voditelja Carlesa Puigdemonta prosi, naj pojasni, ali so razglasili neodvisnost ali ne. Po njegovih besedah odgovor potrebujejo, preden se španska vlada odloči, kako bo ukrepala. Poziv bodo naslovili v okviru 155. člena španske ustave, ki omogoča odvzem avtonomije regije. Da lahko sprožijo omenjeni člen, mora odločitev dobiti absolutno večino v senatu, v katerem ima premierjeva stranka večino.

Rajoy je katalonske oblasti spet pozval, naj spoštujejo ustavni red ter naredijo konec napetostim in nestabilnosti v državi.

Barcelona Svet Pred razglasitvijo neodvisnosti v dialog s Španijo

Na dialog ne morejo računati

Poznavalec španske politike Luka Lisjak Gabrijelčič je za STA ocenil, da so potezo katalonske regionalne vlade številni razumeli kot znak šibkosti. Za to možnost so se po njegovem mnenju verjetno odločili zaradi zunanjih pritiskov, jasnih signalov, da bi bilo zelo slabo, če bi katalonska vlada stopnjevala situacijo, in zaradi pritiskov ekonomskih skupin znotraj Katalonije. 

"Vsi so pričakovali nekaj velikega, zgodilo se je nekaj na pol," je za STA dejal Lisjak Gabrijelčič in pri tem izpostavil, da je bilo "že veliko točk, ko je bilo napovedano nekaj velikega, v zadnjem trenutku pa storjenega nekaj veliko manj radikalnega". 

"Taktika katalonske vlade je zgolj to, da sproži ustavno krizo, ki je ne bo mogoče rešiti drugače kot bilateralno," pravi Lisjak Gabrijelčič, ki ocenjuje, da na dialog z Madridom Barcelona ne more računati. 

Katalonija protest Katalonija Svet Spopadi med ljudmi

Barcelona za pogajanja z Madridom

Včeraj je Puigdemont podpisal deklaracijo o neodvisnosti, a ustavil implementacijo, ker se pred tem želi z Madridom dogovoriti o nadaljnjih korakih. Rajoy je Puigdemonta obtožil, da "namenoma ustvarja zmedo", medtem ko sam želi, da so stvari jasne. 

Katalonski premier je včeraj v nagovoru katalonskemu parlamentu dejal, da želi umiriti napetosti. "Vsi smo del iste skupnosti in skupaj moramo iti naprej. Nikoli se ne bomo strinjali o vsem, a večkrat smo že dokazali, da je edina pot naprej demokratična in mirna," je dejal. 

Proces razglasitve neodvisnosti naj bi sledil čez nekaj tednov, saj želijo pred tem doseči dogovor s Španijo. 

Katalonija referendum spopad s policjo Katalonija Svet Objavili končne izide nedeljskega referenduma

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.