Svet
9621 ogledov

Putin presenetil s tem pozivom

Vladimir Putin Profimedia
Ruski predsednik pozval k financiranju raziskav umetne inteligence.

Ruski predsednik Vladimir Putin je vlado pozval k pospešenemu financiranju raziskav s področja umetne inteligence. Raziskave bi vključevale "optimiziranje algoritmov" kot tudi razvoj "velikih jezikovnih modelov", kot je ChatGPT.

Putinov poziv prihaja po tem, ko je klepetalni robot ChatGPT, izdelan s strani ameriškega podjetja OpenAI, konec lanskega leta pokazal sposobnost sodelovanja v človeških pogovorih, kar je Rusijo spodbudilo k razvoju lastne tehnologije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruski predsednik se je med drugim zavzel za finančno podporo ustvarjanju superračunalnikov, pri čemer bi prednost dali ruskim proizvajalcem. Po Putinovih navedbah bi morala umetno inteligenco pri svojem delovanju čim prej zaobjeti tudi državna podjetja.

Kot še ocenjuje Putin, bi morala Rusija v luči zahodnih sankcij zaradi vojne v Ukrajini, ki Moskvi preprečujejo dostop do polprevodnikov, doseči tehnološko suverenost.

Aprila je po navedbah AFP največja ruska banka Sberbank napovedala predstavitev lastne pogovorne aplikacije na trgu, temeljila naj bi na umetni inteligenci, imenovala pa bi se Gigachat. Aplikacija je še v fazi testiranja.

Uspeh klepetalnega robota ChatGPT je sprožil pospešitev vlaganj pri drugih tehnoloških podjetjih. Microsoft je kupil ChatGPT od družbe OpenAI in ga uporablja za pomoč pri iskanju v brskalniku Bing, medtem ko je Google razvil svoje lastno orodje Bard. Sistem umetne inteligence, ki bo konkuriral klepetalnemu robotu ChatGPT, naj bi razvijal tudi ameriški tehnološki velikan Apple.

Challenger 2 Ukrajina Robotine Video Svet Rusi uničili prvega. In to po skoraj tridesetih letih! Kubanski državljani v vojni v Ukrajini vojna v ukrajini Svet Rusi vojake tihotapili v karibski državi, obljubljali so jim nebesa, zdaj ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Kmodri 19:42 08.september 2023.

    Outlet naj poišče lastno pamet, ki ga je zapustila!

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 07:27 08.september 2023.

    UI vodi v razčlovečenje in še bolj butastega slehernika..To ustreza vsem voditeljem in Putin seveda ni izjema...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 02:05 08.september 2023.

    Ja, umetna inteligenca je njegova največja skrb trenutno.