Svet
21 ogledov

Radioaktivni tudi kiti

kit Shutterstock
Ob obali japonskega otoka Hokaido so raziskovalci pri dveh od šestih ujetih kitov odkrili, da sta kontaminirana z radioaktivnim cezijem.

Kite so v znanstvene namene ujeli približno 650 kilometrov stran od jedrske elektrarne Fukušima. Po podatkih japonskega združenja kitolovcev naj bi pri dveh odkrili vsebnost 31 in 24,3 bekerela cezija na kilogram telesne mase.

Koncentracija cezija v kitovih telesih je sicer globoko pod življenjsko nevarno mejo 500 bekerelov. Člani združenja kitolovcev pa ocenjujejo, da je za kontaminacijo živali s cezijem kriva jedrska nesreča v Fukušimi. Iz jedrske elektrarne je namreč po potresu in cunamiju 11. marca v okolje ušlo veliko radioaktivnih snovi, med njimi tudi cezij.

Japonska je sicer že leta 1987 prepovedala kitolov v komercialne namene in tako izpolnila zahteve v skladu z mednarodnim moratorijem na kitolov, ki je stopil v veljavo leta 1986. Ne glede na to pa je na Japonskem še vedno dovoljen kitolov v znanstvene namene, zaradi česar se država sooča s številnimi kritikami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.