Svet
21 ogledov

Razširjeno goljufanje s pametnimi telefoni

študij Shutterstock
Sedemdeset študentov je prepisovalo na izpitih s pomočjo pametnih telefonov na srednji šoli Stuyvesant High School v New Yorku, eni najprestižnejših javnih šol v državi.

Prepisovali so na več državnih izpitih, odkrili pa so jih, potem ko so nekemu 16-letniku odvzeli mobilni telefon med izpitom iz angleščine 18. junija.

Mobilniki v mestnih šolah sicer niso dovoljeni, in ko so šolniki pogledali v telefon dijaka, so našli SMS-sporočila vključno s fotografijami testa, po čemer je sklepati, da so si učenci izmenjavali informacije oziroma rešitve med samim testom.

Mobilniki v šolah prepovedani

Devetinšestdeset mladostnikov je sporočila prejelo in odgovorilo nanje, so povedali preiskovalci.

Vsi dijaki bodo morali spet opravljati izpite, in tistega, ki so mu vzeli telefon in naj bi bil v središču te mreže, bo morda doletel suspenz in se bo moral jeseni prepisati na drugo šolo. Enako se lahko zgodi štirim drugim najstnikom.

"Goljufanje se je dogajalo kdo ve koliko časa," je povedal ravnatelj Dennis M. Walcott. "Zdaj je tako s tehnologijo in zato smo prepovedali mobilnike. Imajo možnost uporabe nove tehnologije, da bi goljufali. To je nesprejemljivo. "

Goljufanje zelo razširjeno

Decembra so odkrili, da je veliko dijakov goljufalo na izpitu na neki šole izven Houstona. Vpletenih naj bi bilo na stotine, kaznovali so jih 60, poroča msnbc.msn.com. Prav tako je bil lani škandal na šoli na Long Islandu, ko so se učenci s tujimi osebnimi dokumenti izdajali za druge djake, zaradi česar so uvedli spremembe v administraciji po vsej državi.

Pritisk družine: ali izbrana fakulteta ali nič

"Teh nekaj številk je prepomembnih pri ugotavljanju vrednosti posameznika kot študenta in človeka," meni Benjamin Koatz iz šole Forest Hills v newyorškem Queensu, ki je junija končal šolo in odhaja študirat na univerzo Brown. Dejal je, da je v primeru, ko te lahko od elitne šole Ivy League loči le nekaj točk, "motiv na dlani, še posebej, ker večina dijakov prihaja iz družin, kjer je cilj šola Ivy League ali nič, tako da gre dijak bodisi na Ivy League ali pa ni izpolnil pričakovanj".

Komentarjev 3
  • zdrej 09:24 11.julij 2012.

    Jaz pa pravim, pravilno, da mu je odvzel. Potem ko pa mora voditi banko, pa jo zapufa do amena, recimo Enron. To je zato, ker so nekateri hočete z goljufijo do maksimuma, potem ko pa treba kaj pokazati, pa beeeeee. ...prikaži več Taki hočete da so pravice nad dolžnostmi, saj vam ustreza, da kao učitelj ne sme pogledati v tvoj telefon, da lahko goljufaš, da lahko delaš vse kaj se ti srce poželi. To je pa tudi osnova takega stanja v državi, kot je. Samo sranje, ker nihšče ne bi rad več delal v tej državi, vsi bi pa samo imeli.

  • maddog 07:16 11.julij 2012.

    sice rnevm kak to da mu je dal telefon ampak ok..jaz mu ga nebi dal..sploh pa da grejo ucitli brskat po njem, mislm to je zasebna last.. to jih lahk tož

  • bubu26 23:07 10.julij 2012.

    d ne bo pomote: to se dogaja tut v Sloveniji: v OŠ, SŠ in tut na univerzi...