Svet
31 ogledov

Roka pravice ga je dohitela zadnjega

Goran Hadzic Žurnal24 main
Kdo je 52-letnik, ki ga bremenijo vojnih zločinov med vojno na Hrvaškem? Poleg Mladića je bil eden najbolj iskanih haaških ubežnikov.

Goran Hadžić, etnični Srb, se je rodil na Hrvaškem 7. septembra 1958. Do začetka vojne je deloval kot vodja skladišča. V poznih 80. letih prejšnjega stoletja se je pridružil Srbski demokratski stranki in se hitro vzpenjal po strankarski lestvici.

Septembra 1991 so ga izvolili za predsednika samooklicane Republike Srbske Krajine. Na položaju je ostal do decembra 2003.

Iz svoje hiše v Novem Sadu je pobegnil pred sedmimi leti, da bi se izognil aretaciji, in na begu je bil vse do današnjega dne. 

14 točk obtožnice
Haaško mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je obtožnico za Hadžića izdalo julija 2004. V 14 točkah ga bremenijo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno na Hrvaškem od leta 1991 do 1995. Obtožen je za številne zločine v vzhodni Slavoniji (predvsem v Vukovarju in okolici), tudi mučenja, pretepanja, umorov in pregona hrvaškega in preostalega nesrbskega prebivalstva. V obtožnici je posebej izpostavljen masaker v vukovarski bolnišnici – takrat je umrlo 250 ljudi, večinoma Hrvatov.

Na Hrvaškem pa so ga iskali zaradi genocida.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.