Svet
3372 ogledov

Rusi ne bodo več dobavljali plina Poljski in Bolgariji, takšne so posledice

Vladimir Putin Profimedia
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v odzivu zatrdila, da so bili na ta scenarij pripravljeni in da je prekinitev dobave plina nov poskus Moskve plin uporabiti kot sredstvo za izsiljevanje.

Za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF za dobavo maja je bilo ob začetku današnjega trgovanja potrebno odšteti 1374 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina oz. 21 odstotkov več kot v torek. Gre za posledico prekinitve dobave ruskega plina Poljski in Bolgariji, je poročala ruska tiskovna agencija Tass. Cene so se tekom dneva nekoliko umirile.

Trenutno je za zemeljski plin z nizozemskega vozlišča TTF na borzi ICE treba odšteti 110,75 dolarja na megavatno uro, kar je 7,3 odstotka več kot v torek.

Rusija je sporočila, da so Poljski in Bolgariji prekinili dobavo zemeljskega plina, ker ga državi nista plačali v rubljih, kot to zdaj zahteva Rusija. Gazprom je še zagrozil z zmanjšanjem dobav Evropi, če bosta državi plin jemali iz tranzitnih plinovodov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v odzivu zatrdila, da so bili na ta scenarij pripravljeni in da je prekinitev dobave plina nov poskus Moskve plin uporabiti kot sredstvo za izsiljevanje.

Von der Leynova je zatrdila, da iščejo alternative pri dobavah plina ter delajo na zapolnitvi skladišč plina po EU. Dejala je, da imajo članice načrte za take primere, se usklajujejo in so solidarne med seboj.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • jozicamurn 15:18 27.april 2022.

    Draginja zaradi vpliva ZDA, vukojebine Ukrajina in vukojebine Tajvan, za kaj hudiča smo se vmešali v to, ko pa to ni naš problem in noben nam ni nič hotel. Vsi na komando kot psi, želim si, da nekje obstajajo ljudje, ...prikaži več ki bodo vse vpletene podali na giljotino demokracije.

  • janči 14:45 27.april 2022.

    Ja, bomo videli, koliko bodo države EU med seboj enotne in koliko so pripravljene na pomanjkanje ruskega plina, ko bo Putin zaprl vsem tem oslom plinsko pipico. Tale Ursula pa še za v kuhinjo ni sposobna, ne, da bi bila za kaj drugega.

  • 5fe65aabf7f15bf520c5139c81a82b8f81214b83 14:13 27.april 2022.

    Ce jaz ne placam poloznic in me odklopijo, a se lahko pritozim, da me izsiljujejo? 😂