Svet
777 ogledov

Rusija: Hudič je v podrobnostih

Kim Džong Un Donald Trump Singapur srečanje Epa
Odmevi na zgodovinsko srečanje ameriškega in severnokorejskega voditelja.

Rusija je pozitivno ocenila skupno izjavo po srečanju ameriškega predsednika in severnokorejskega voditelja Donalda Trumpa in Kim Jong-una, pri čemer izpostavlja, da se hudič skriva v podrobnostih.

"Rusija je pripravljena pomagati pri implementaciji dogovora, nadeja se, da bo reševanje jedrske krize pripomogla tudi k vzpostavitvi boljšega gospodarskega sodelovanja," je izpostavil namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov.

Ocenil je, da srečanje voditeljev gotovo pomeni pomemben korak naprej, hkrati pa za agencijo Tass podal svoje opozorilo. "Hudič se skriva v podrobnostih, potrebno se je pozabavati tudi z njimi."

"Gledali smo televizijo in spremljali komentarje obeh strani. Nismo pa videli dokumentov, saj mislim, da še niso bili objavljeni. Vendar je že samo dejstvo, da je srečanje potekalo, pozitivno," pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.

Donald Trump, Kim Jong-un Srečanje Svet Izdala ju je govorica telesa

 

Donald Trump, Kim Jong-un | Avtor: Epa Epa
Japonska zadovoljna

Japonski premier Shinzo Abe je medtem poudaril, da je bila "Kimova namera za popolno denuklearizacijo Korejskega polotoka na vrhu ZDA in Severne Koreje pisno potrjena". "To podpiram kot prvi korak k celoviti rešitvi vprašanj glede Severne Koreje," je poudaril po poročanju STA.

Kim se je v dogovoru zavezal k jedrski razorožitvi, vendar pa dogovor ne omenja drugih vrst orožja, kot je raketni program. V preizkusih je Pjongjang rakete med drugim izstrelil čez Japonsko.

Dogovor govori tudi o vrnitvi japonskih vojnih zapornikov v domovino, pri čemer ne omenja tistih Japoncev, ki so jih severnokorejske oblasti ugrabile. Trump je sicer dejal, da sta s Kimom govorila tudi o ugrabitvah. Abe je povedal, da to "zelo ceni".

Tudi generalni direktor IAEA Yukiya Amano je pozdravil dogovor o popolni denuklearizaciji Korejskega polotoka. "IAEA je pripravljena izvesti preverjanje v Severni Koreji, če bodo to zahtevale vpletene države," je povedal.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je prav tako pozdravil dogovor in menil, da gre za "pomemben mejnik" k denuklearizaciji Korejskega polotoka. Vse vpletene je tudi pozval, naj izkoristijo trenutno priložnost in ponudil pomoč ZN pri zaustavitvi severnokorejskega programa za jedrsko orožje.

Donald Trump, Kim Jong-un | Avtor: Epa Epa

Donald Trump, Kim Jong-un Srečanje Svet Trump s to šalo razrahljal ozračje Dennis Rodman Rodmanov zlom Svet "Grozili so mi s smrtjo. Kim Jong-un je otrok"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.