Svet
7 ogledov

Rusija naj razjasni zadeve

Bush zaključuje svojo osemdnevno turnejo na Bližnjem vzhodu. Žurnal24 main
Portugalsko predsedstvo EU je izrazilo upanje, da bodo preiskave ugotovile upravičenost očitkov o nepravilnostih pred in med volitvami v Rusiji.

Portugalsko predsedstvo EU je pozdravilo organizacijo volitev, vendar pa obžalovalo dejstvo, da so se po volitvah pojavili številni očitki glede omejevanja medijev ter nadlegovanja opozicijskih strank in nevladnih organizacij pred in med volitvami. EU po navedbah portugalskega predsedstva upa, da bodo preiskave ugotovile upravičenost teh očitkov.

Evropska komisija pa je danes pozvala Rusijo, naj odgovori na očitke glede nepravilnosti na nedeljskih parlamentarnih volitvah v državi, na katerih je po začasnih izidih zmagala stranka Enotna Rusija predsednika Vladimirja Putina. "Vsi vedo, da so opazovalci obsodili nepravilnosti," je danes v Bruslju dejal tiskovni predstavnik komisije Johannes Laitenberger in dodal, da je tudi v interesu Rusije, da razjasni zadeve.

Tusk Rusiji ponuja roko

Donald Tusk, poljski premier, je Rusiji ponudil pomoč pri utrjevanju demokratičnih standardov. © AFP

 
Novi poljski premier Donald Tusk je dejal, da države EU "ne bi smele tolerirati " kršenja demokratičnih standardov. Poljska je ponudila svojo pomoč pri utrjevanju demokratičnih standardov v Rusiji, kjer stanje ni najboljše, in bo premislila, kaj bo storila, je še dejal Tusk po srečanju s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom .

Zaradi domnevnih nepravilnosti so drugouvrščeni komunisti napovedali, da bodo spodbijali volilne izide. Mednarodni opazovalci iz vrst parlamentarcev Sveta Evrope (SE) in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so ocenili, da volitve niso bile poštene in niso izpolnile več zavez in standardov demokratičnih volitev, ki jih imata organizaciji. Med nepravilnostmi sta izpostavili resno omejevanje politične konkurence, izrabljanje administrativnih virov, pristransko medijsko pokrivanje v prid vladajoči stranki in omejevanje političnega pluralizma z novimi volilnimi pravili. Opazovalci so opozorili tudi na poročila o nadlegovanju opozicijskih strank.

Odzivi iz tujine
Na volitve v Rusiji so se odzvale tudi druge države. ZDA so že v ponedeljek Moskvo pozvale, naj razišče očitke o volilnih poneverbah, in izrazile zaskrbljenost zaradi zastraševanja opozicije med predvolilno kampanjo, nekorektnega poročanja v medijih in državne pomoči Putinovi stranki. Ameriški predsednik George Bush je v telefonskem pogovoru ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu izrazil zaskrbljenost, a podrobnosti pogovora ni želel razkriti.
 

Enotna Rusija dobila 63,3 odstotka glasov

Enotna Rusija je po še nedokončnih izidih dobila 63,3 % glasov, komunisti 11,7 % glasov, liberalno-demokratska stranka 8,4 %, prokremeljska Pravična Rusija pa 8% glasov.


Odzvali so se tudi v Veliki Britaniji, kjer so izrazili zaskrbljenost nad navedbami o nepravilnostih na volitvah, Nemčija pa je izrazila prepričanje, da volitve niso bile svobodne in poštene. Francija je Rusijo pozvala, naj osvetli trditve o nepravilnostih na volitvah, generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer pa je izrazil zaskrbljenost nad potekom volitev, še posebno "glede svobode združevanja in svobode izražanja ".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.