Svet
7580 ogledov

Rusija proti Kijevu pošilja ogromen konvoj

rusija ukrajina vojna
1/5
Profimedia
Proti ukrajinski prestolnici Kijev se vije več desetkilometrska kolona ruske vojske. V več mestih po državi so se zjutraj spet oglasile sirene.

Ruska vojska že šesti dan nadaljuje z ofenzivo nad Ukrajino. Ponoči so ruske sile napadale v več mestih po vsej državi. Zjutraj so se po državi oglasile sirene. Število žrtev med civilisti narašča.  

Ukrajinske oblasti so potrdile, da je v nedeljskem zračnem napadu na letalsko bazo Okhtyrka umrlo več kot sedemdeset ukrajinskih vojakov. 

Satelitski posnetki podjetja Maxar razkrivajo, da se proti ukrajinski prestolnici Kijev vije okoli 65-kilometrski konvoj vojaških vozil. Rusi krepijo svojo prisotnost okoli Kijeva. Analitiki predvidevajo, da bodo v prihodnjih urah okrepili napad na mesto.

Ruska vojska je po poročanju BBC začela tudi ofenzivo pri mestu Herson na jugu države. Ruska vojska je na vhodih v mesto postavila blokade, je sporočil župan Igor Kolihajev. "Težko je napovedati, kako se bodo zadeve odvijale dalje," je dejal. Rusija svoje pripadnike kopiči tudi v Belrousiji. 

V zadnjih 48 urah potekajo intenzivni spopadi v mestu Harkov. Rusija zavrača odgovornost za žrtve in trdi, da so ukrajinski nacionalisti sami obstreljevali mesta, ki so jih obkrožale ruske enote. Regijski guverner Oleg Sinegubov je sporočil, da so ruske sile bombardirale tudi stanovanjska območja.  

rusija ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Iz Ukrajine je zbežalo že več kot pol milijona ljudi. Velika večina se jih je zatekla na Poljsko, številni so se odpravili proti Romuniji. Prvi begunci so prispeli tudi v Slovenijo, in sicer dve družini v Velenje. 

Obe strani sta včeraj prvič sedli za pogajalsko mizo in se po več urah razšli. Po koncu pogovorov je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski vložil prijavo za včlanitev Ukrajine v Evropsko unijo. 

Slovenski premier Janez Janša je ocenil, da sta obe strani za zdaj še trdno vsaka na svoji strani in da je šlo zgolj za tipanje. Resna pogajanja se po njegovem mnenju lahko zgodijo šele, ko bo prišlo do prekinitve ognja. 

 | Avtor: Profimedia Profimedia

Svet je proti Rusiji uvedel številne sankcije. Kremelj zatrjuje, da ima država potencial, da nadomesti škodo, ki jo bodo povzročile sankcije.

EU je na seznam sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino dodala več posameznikov iz ožjega kroga ruskega predsednika Vladimirja Putina. Na seznamu sta med drugim prvi mož ruskega energetskega velikana Rosneft, Igor Sečin, in izvršni direktor naftne družbe Transneft, Nikolaj Tokarev, pa tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Sankcije so začele veljati proti več ruskim oligarhom in poslovnežem, ki so dejavni v naftnem, bančnem in finančnem sektorju, pa tudi proti članom ruske vlade in visokim vojaškim predstavnikom ter osebam, ki so prispevale k širjenju protiukrajinske propagande in spodbujanju pozitivnega odnosa do invazije na Ukrajino.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 22
  • marko305 19:32 01.marec 2022.

    Treba je Putina odpeljati v Haag

  • kapibara1 14:24 01.marec 2022.

    Že kuj na začetku hvaljenja uspehov Ukrajinske vojske, sem djal, da je to Veliki Putin sprobal nasprotnika in naredil plan dejanskega haranja pa Ukrajina

  • 123mojacebela 11:57 01.marec 2022.

    Ruski bebec malo na prostaški in strahopetni način kaže svojo premoč. Spravlja se na ubogi narod. Naj raje aktivira svoje specialne enote in naj likvidirajo ukrajinskega predsednika, če že hoče njegovo glavo ali pa naj grejo na neko polje, pa ...prikaži več se ta, med sabo pobijejo. Najlažje se je spraviti na goloroki narod.