Svet
2613 ogledov

"Rusija se pripravlja na dolgo vojno"

Kijev podzemna železnica Epa
Številni prebivalci Ukrajine se morajo znajti brez vode in elektrike.

Tako Evropska unija kot zveza Nato sta danes obsodili nove ruske napade na Ukrajino in trpljenje, ki ga povzročajo ljudem. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je menil, da tovrstna bombardiranja predstavljajo vojni zločin, generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je prepričan, da bo ta ruska strategija propadla.

Rusija je danes nad Ukrajino izstrelila več deset raket, katerih tarča je bila energetska infrastruktura v državi. Med drugim je bil danes huje prizadet Kijev, od koder tako kot tudi iz drugih mest poročajo o izpadih elektrike in motnjah v oskrbi z vodo.

Andrej Plenković Svet Hrvati rekli "ne" Ukrajincem

Gre za še en primer terorja Kremlja, ki že sicer dnevno napada civiliste in civilno infrastrukturo, je v izjavi menil Borrell. "Ti kruti, nečloveški napadi želijo povečati človeško trpljenje in ukrajinskim ljudem, pa tudi bolnišnicam, nujnim službam in drugim kritičnim storitvam odvzeti oskrbo z elektriko, ogrevanje in vodo," je dodal.

Prepričan je, da tovrstno bombardiranje predstavlja vojni zločin in je barbarsko, vsi odgovorni pa bodo zanj odgovarjali. Ponovil je neomajno podporo EU Ukrajini, ki da bo ji bo ob strani stala, dokler bo treba.

Kijev podzemna železnica | Avtor: Epa Epa

Napade je obsodil tudi prvi mož Nata Jens Stoltenberg. Ruski predsednik Vladimir Putin skuša po Stoltenbergovih besedah zimo uporabiti kot orožje in zlomiti Ukrajince, da bi načel njihovo podporo samoobrambi. A prepričan je, da bo tovrstna Putinova strategija propadla.

"Zgodovina nas uči, da takšni brutalni napadi na civiliste ne oslabijo volje do upora," je dejal v pogovoru za nemško tiskovno agencijo dpa in menil, da v resnici ravno nasprotno služijo okrepitvi odločenosti za nadaljnji boj.

Kot je sicer posvaril, kljub nekaterim porazom nič ne kaže na to, da bi se Putin odrekel cilju nadzora nad Ukrajino. "Ne smemo podcenjevati Rusije. Rusija se pripravlja na dolgo vojno," je dejal v intervjuju za francosko tiskovno agencijo AFP. Tudi on je obljubil nadaljnjo podporo Nata. Ukrajini morajo zaveznice še naprej nuditi vojaško pomoč, "da bo predsednik Putin razumel, da ne more zmagati na bojišču, temveč se mora usesti za mizo in s poštenimi nameni pogajati," je dejal Stoltenberg.

Komentarjev 6
  • Avatar zoo
    zoo 19:42 19.december 2022.

    Še malo napišite, kako po Poljski kroži vse več peticij, za pripojitev krajev, kateri so za zdaj v Ukrajini ( Lvlov, je eden takšnih krajev).

  • Kmodri 18:24 19.december 2022.

    Upam, da je res trdnega zdravja in da ga vidimo pred Mednarodnim kazenskim sodiščem!

  • Pierre 17:50 17.december 2022.

    Putin je dovolj trdnega zdravja, rusko gospodarstvo tudi, torej ni treba biti poseben ''analitik'' za te napovedi... aja, ''sankcije'' Putina ne bodo ustavile....boli njega kita!!