Svet
15 ogledov

Sanader iz zapora v sredo

Ivo Sanader na sodišču Pixsell
Sanaderjeva odvetnica meni, da bi nekdanji hrvaški premier jetniško celico lahko zapustil v sredo. Uskok se bo najverjetneje pritožil. Sanader je v priporu leto dni.

Obtožni svet zagrebškega sodišča je odločil, da lahko Ivo Sanader odide na prostost kljub novi obtožnici, ki so jo v petek vložili proti njemu v primeru Fimi-media. Pred tem bo moral plačati 1,8 milijona evrov varščine, odvzeli mu bodo potni list, vsak prvi ponedeljek v mesecu pa se bo moral oglasiti pri sodniku.

Preden odločba o njegovi izpustitvi postane pravnomočna, Sanader ne more zapustiti zapora, prav tako pa ne more biti vplačana varščina. Rok za pritožbo na odločitev sodišča je tri dni, o njej pa mora odločati vrhovno sodišče. Urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) se bo najverjetneje pritožil.

Dva primera združena v eno sojenje

Proti Sanaderju poteka združeno sojenje v dveh primerih zaradi prejemanja pol milijona evrov ilegalne provizije od koroške Hypo Alpe Adra Banke sredi 90. let prejšnjega stoletja ter zaradi deset milijonov evrov podkupnine, ki naj bi jih dobil leta 2009 od madžarske energetske družbe Mol za prepustitev upravljavskih pravic v Ini.

Največji interes javnosti pa je deležen primer Fimi-media, v katerem je poleg Sanaderja obtožena tudi HDZ kot pravna oseba ter še šest fizičnih in tri pravne osebe. Po navedbah Uskoka naj bi od konca leta 2003 do julija 2009 oškodovali državni proračun za najmanj 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov), ker so prek oglaševalske agencije Fimi-media črpali denar iz javnih podjetij in ministrstev.

Gre za predmet, ki obsega 60.000 strani dokumentacije, obtožnica pa ne vključuje vodij državnih podjetij in institucij, ki so sodelovali pri črpanju denarja in nakazovanju sredstev v črne sklade HDZ. So pa v Uskoku napovedali, da bodo sprožili posebne postopke zaradi zlorabe pri poslovanju s Fimi-medio.

Komentarjev 1
  • izRODEk 17:48 10.december 2011.

    Me zanima, če se mu bo kaj janša na obisk oglasil po nasvete, kako se znajti v jetniški celici pa to.. : ))))