Svet
5 ogledov

Sanader pricurljal na splet

Ivo Sanader Žurnal24 main
Po štirih dneh so s spleta umaknili videoposnetek pričanja Iva Sanaderja. Uhajanje podatkov o sojenju bi lahko ogrozilo proces proti nekadanjemu premierju.

Hekerska skupina NullSecurtiy Croatia je danes prevzela odgovornost za objavo posnetkov pričanja bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja na spletnem portalu Youtube, poroča STA.

Umaknjeni na zahtevo Uskoka

Na YouTubu je bil 27. novembra objavljen 12 minut in šest sekund trajajoč posnetek z izseki iz zaslišanja Iva Sanaderja na zagrebškem sodišču. S posnetkov je mogoče razbrati, da so bili posneti 21. julija 2011, tri dni za tem, ko so Sanaderja avstrijske oblasti izročile Hrvaški. Posnetek so včeraj umaknili na zahtevo urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok).

Uskok od policije zahteva, da razišče, kdo je posnetek objavil na spletu. Kdor je posnetek objavil, je namreč prekršil zakon, saj je razkril tajne podatke, za kar je zagrožena kazen od treh mesecev do treh let zapora. Iz podatkov na YouTubu je razvidno, da je uporabnik svoj profil odprl 27. novembra in da je bil to edini video, ki ga je objavil, piše 24sata.

Sanaderjevi odvetniki opozarjajo, da je treba uhajanje podatkov o postopku proti njihovemu klientu ustaviti. Odvetnica Jadranka Sloković je dejala, da je to dokaz, da "še vedno živimo na Divjem zahodu". Sanaderjevi odvetniki opozarjajo, da se proti Sanaderju vodita dva procesa, eden na sodišču, drugi pa v medijih.

Dražen Rajković, avtor knjige Kako je Sanader ukradel Hrvaško, je za HTV dejal, da z uhajanjem podatkov želijo iz sojenja narediti farso in ga razglasiti za neregularno.

Komentarjev 1
  • rogg 12:27 02.december 2011.

    Nič ni ostalo od nekdanje samozavesti, smili se mi...