Svet
1 ogledov

Sanader o norem teatru Slovenije

(Foto: AFP) Žurnal24 main
Eden od razlogov za odstop hrvaškega premierja Iva Sanaderja je po njegovih besedah tudi "nori slovenski teater".

13. občni zbor vladajoče hrvaške stranke HDZ, ki je potekal v soboto v Zagrebu, je minil v znamenju ostrih besed, ki jih je nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader namenil Sloveniji.  "Niti centimetra ozemlja ne boste dobili! Kljub neevropski politiki in izsiljevanju ne boste uspeli! Hrvaška bo uspela priti v EU in za to bo morala glasovati tudi Slovenija," je Sanader Ljubljani namenil odločno sporočilo.

"Ta vlada je v svojem drugem mandatu, še posebej HDZ, uspela evropski javnosti predočiti, da Hrvati že stoletja živimo evropske vrednote. Mi smo Evropa in to je naše mesto. Na žalost tega nekateri ne sprevidijo," je dejal Sanader.

 

Nikoli ne reci nikoli...

Sanader je ponovil, da ne zavrača možnosti za  vrnnitev v aktivno politiko. Po njegovih besedah nikoli ne smeš izključiti nobene možnosti.

Po minuti stoječega aplavza okoli devet tisoč članov HDZ jim je Sanader dejal, da jim mora zaupati besede slovenskega predsednika vlade Boruta Pahorja .

"Pahor mi je na Mokricah leta 2004, ko sem ga vprašal, kako je Slovenija vstopila v EU in Nato z enakim odprtim obmejnim vprašanjem, s kakršnim sedaj vstopa Hrvaška, dejal 'Mi smo člani EU in obnašati se moramo, kot se obnašamo'," je Sanader citiral domnevno Pahorjevo izjavo.

Odhajajoči hrvaški premier je nato pozval EU, naj prekine slovensko blokado, "ta nori teater, ki so ga skušali postaviti tudi pri Natu, a so jim pametni ljudje to preprečili" .

Jadranka Kosor.
 
Kosorjeva: EU ostaja prioriteta
Delagati HDZ so za novo predsednico stranke soglasno izvolili Jadranko Kosor . Njej je hrvaški predsednik Stipe Mesić v petek zvečer po posvetih s predstavniki vseh parlamentarnih strank in poslancev narodnih manjšin zaupal tudi mandat za oblikovanje nove hrvaške vlade.

"EU ostaja hrvaška prioriteta. Nadaljujemo v peti prestavi proti EU. Prepričana sem, da bomo težave s Slovenijo rešili. Nikoli pa ne bomo v zameno za članstvo dajali našega kopnega ali morja, " je Kosorjeva dejala po imenovanju. Tako ona kot Sanader sta poudarila, da Hrvaška ne bo odstopila od svojih stališč glede meje s Slovenijo.

Novi podpredsedniki
Delegati so Sanaderja imenovali za častnega predsednika stranke. Za namestnika stranke so izbrali Darka Milinovića , imenovali pa so tudi šest podpredsednikov - Vladimirja Šeksa , Andrijo Hebranga , Ivana Jarnjaka , Božidarja Kalmeto , Ivana Šukerja in Petra Čobankovića .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.