Slovenija
64 ogledov

Še praznikov ni, pa so že kolone

Obrežje Barbara Barbič
Četudi se velikonočni prazniki še niso začeli, so čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško že velike. Na Obrežju je potrebno za izstop meje čakati kar tri ure in pol.

Po podatkih prometno-informacijskega centra je na dolenjski avtocesti med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje zastoj proti Hrvaški, dolg pet kilometrov. 

Čakalne dobe na mejnih prehodih so po podatkih policije:

Obrežje

izstop osebna vozila 3 ure 30 minut, avtobusi 2 uri;
- vstop avtobusi 2 uri, tovorna vozila 1 ura

Gruškovje

- izstop osebna vozila in avtobusi 45 min, tovorna vozila 30 min

Starod

- vstop tovorna vozila 1 ura

Čakalne dobe so se po uveljavitvi uredbe o sistematičnem preverjanju vseh potnikov po nekaterih ocenah povečale za tri do štirikrat. Za zdaj ne kaže, da bi se lahko v bližnji prihodnosti skrajšale.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je včeraj dejal, da Slovenija temeljito opravlja naloge varovanja meje in bo tako nadaljevala tudi v prihodnje.

Še enkrat je poudaril, da je Slovenija v času pripravljanja uredbe opozarjala na nesorazmernost ukrepa, ki bo v praksi privedel do dolgih čakalnih vrst, kar se je prejšnji konec tedna tudi pokazalo. 

Začetne težave

Evropska komisija je na podlagi informacij, ki jih je pridobila, ocenila, da gre za nekatere začetne težave pri implementaciji uredbe, ki se bodo poskušale odpraviti. Obljubila je revizijio schengenskega praktičnega priročnika, v katerega bodo vključene smernice za izvajanje določb te uredbe.  

Slovenija je izpostavila nujnost oblikovanja enotnih izhodišč za odstop od sistematične kontrole, pri čemer je treba zelo jasno opredeliti, kdaj se lahko odstopi od sistematične kontrole, in da je treba vzpostaviti skupno prakso izdelovanja ocene tveganja. To morajo države pripraviti za vsak mejni prehod posebej. 

Šefic je včeraj napovedal, da bodo v kritičnih obdobjih, če bo ocena tveganja pokazala, da je to potrebno, začasno odstopili od sistematičnega preverjanja vseh potnikov, a ob intervalih redkega prometa se bo le to še naprej izvajalo pri vseh potnikih.

Ob tem je spomnil, da so ob takih praznikih vedno bile čakalne dobe. "Odstop od sistematičnega nadzora ne pomeni, da ne bo kolon," je jasno povedal Šefic.

PREBERITE ŠE:

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 8
  • Pepe007 15:09 13.april 2017.

    In kako logiko taka brihta kot si ti vidi v tem, da nadzira, če potencialni terorist hoče zapustiti schengensko območje? Slovenija naj ga prime, ker ga je matična država, ki mu je izdala dokumente označila kot nevarnega. Zakaj točno ga ...prikaži več ne prime matična država, če je večino časa na njenem ozemlju.

  • maresem 10:23 13.april 2017.

    Če bi izkoristili vse možne kapacitete na mejnih prehodih in ne samo 30%, teh kolon ne bi bilo.

  • kana 09:53 13.april 2017.

    saj ni take panike, paniko naredijo naši novinarčki, potem pa mislijo da so prijeli boga za j...a.