Svet
10 ogledov

Šešlju 18-mesecev zaradi nespoštovanja sodišča

Vojislav Šešelj, Haag Žurnal24 main
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije (ICTY) je srbskega radikalca Vojislava Šešlja zaradi nespoštovanja sodišča obsodilo na 18-mesečno zaporno kazen.

Šešelj je v svoji knjigi in na spletu objavljal podatke o zaščitenih pričah in jih ne glede na pozive sodišča ni umaknil. Sodišče je svojo današnjo odločitev utemeljilo s tem, da bi lahko njegovo ravnanje priče v prihodnosti odvrnilo od sodelovanja s sodiščem, saj naj bi spodkopavalo zaupanje v zmožnosti sodišča zagotavljati učinkovito zaščito pričam.

Sodniki so menili, da je Šešelj namerno na spletu objavljal podatke o 11 zaščitenih pričah, četudi je vedel, da gre za informacije zaupnega značaja in da s tem krši pravila sodišča o zaščiti prič. Poleg tega je Šešelj pred sodiščem zanikal krivdo in ignoriral pozive sodišča, naj sporne podatke umakne s spleta.

Šešelj, ki se je pred sodiščem sicer branil brez odvetnika, je sebe označil kot "univerzitetnega profesorja in največjega sovražnika haaškega sodišča". Poudaril je, da ne bo odgovarjal na nikakršna vprašanja, dokler sodišče ne umakne odločitev o nadzoru nad njegovimi pogovori s pravnimi svetovalci. Ukrep je sodišče pred dnevi za mesec dni odredilo zaradi suma, da Šešelj pogovore zlorablja za pridobivanje zaupnih podatkov o pričah.

Proces proti Šešlju se bo predvidoma kmalu končal z zaključnimi govori tožilstva in obrambe, saj se je Šešelj odločil, da ne bo predstavljal dokazov obrambe. Obtožen je umora, mučenja, okrutnega ravnanja, brezobzirnega uničevanja vasi, uničevanja verskih objektov ter plenjenja javnega in zasebnega premoženja.

Komentarjev 1
  • privat 20:05 11.november 2011.

    morilska knjiga idiota...da vidimo koliko bo zdržal ?? jaz pravim leto dni pa pod ciprese!!