Svet
60 ogledov

Sirija do roka ne bo predala vsega kemičnega orožja

Sirija EPA
Iz Sirije do 31. decembra, ko se izteče rok, verjetno ne bo odstranjeno vse najbolj nevarno kemično orožje, so v soboto prvič priznali ZN.

V skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN bi morali do konca tega leta iz Sirije odstraniti vse najbolj nevarno kemično orožje, do sredine prihodnjega leta pa vse orožje.

Kot so pojasnili ZN in Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW), do zamud prihaja iz logističnih razlogov, nadaljevanja državljanske vojne v Siriji in slabega vremena.

Sirsko kemično orožje morajo najprej prepeljati v pristanišče Latakija, od koder ga bodo prepeljali v Italijo ter tam preložili na ameriško vojaško ladjo, posebej opremljeno za uničenje kemičnega orožja.

V skladu z resolucijo mora Sirija predati prek tisoč ton kemičnega orožja. Operacijo nadzorujejo ZN in OPCW, vendar je odgovornost za predajo orožja v prvi vrsti na sirski vladi.

Komentarjev 1
  • YASSIR 14:11 29.december 2013.

    Podrobnejši pregled dogajanja na kapitalskih trgih če koga zanima poglejte galerijo slik predvsemDrugače je narejeno tako, da je za en indeks recimo DAX najboljših in najslabših 5 delnichttp://www.denarinfinance.com/?p=1461Je pa narejeno za cel kup ...prikaži večp indeksov ZDA Nasdaq in Dow Jones, francoski CAC, britanski FTSE, Nemški DAX, italijanski FTSE MiB, balkanske borze, kitajska Brazilija in še kaj