Svet
2856 ogledov

Skrite zabave bi lahko bile vzrok za izbruh novega koronavirusa

Avstrija Epa
Kljub omejitvam in prepovedim po spletu krožijo fotografije z zabav. Pojavljajo se tudi že prvi izbruhi novega koronavirusa.

V Avstriji so za razburjenje in zaskrbljenost poskrbele skrite zabave v smučarskih središčih na Tirolskem, kjer si je svoj domnevni drugi dom uredilo več deset tujcev iz Velike Britanije in Skandinavije.

Središče nedovoljenih zabav je postalo letovišče St. Anton am Arlberg. Tamkajšnji župan Helmut Mall je pojasnil, da po spletu domnevno krožijo nasveti, kako se izogniti prepovedim in brez težav priti v mesto, najlažje naj bi bilo z vlakom iz Züricha. Na spletu se redno pojavljajo tudi fotografije z zabav, na katerih je po več deset ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Župan je bil pri tem kritičen predvsem do "črnih ovc" med najemodajalci. Številni tujci, ki bi radi uživali v zasneženih progah in večernem veseljačenju, so v mestu prijavili začasno prebivališče, nekateri pa so prišli tja pod pretvezo, da iščejo zaposlitev. "Ampak v turizmu trenutno ni nobenih zaposlitvenih možnosti," je opozoril Mall.

Policija je preventivno že okrepila nadzor nad dovoljenji za bivanje v kraju.

mejni prehod Avstrija Svet Za vstop v Avstrijo se bo treba registrirati

Medtem so na območju doline Zillertal minuli konec tedna potrdili izbruh novega koronavirusa, ki ga povezujejo s smučanjem. Sprva so okužbo potrdili pri 16 zaposlenih na smučišču, v ponedeljek zvečer jih je bilo že 29.

Oblasti na Tirolskem so zaskrbljene, saj so v deželi potrdili tudi že več primerov južnoafriške variante novega koronavirusa, ki je podobno kot britanska bolj nalezljiva. Med drugim so najmanj sedem primerov potrdili v Zillertalu.

Za zdaj ni jasno, kako je mutacija zašla na Tirolsko, obstaja pa sum, da je povezano s smučarskim turizmom. Poleg zabav namreč opažajo tudi dnevne turiste iz Nemčije, tako da lahko smučišča predstavljajo možen vir okužb.

Pojavile pa so se tudi domneve, da bi lahko južnoafriška varianta zašla na Tirolsko zaradi novoletnega dopusta tamkajšnjih hotelirjev na golfišču v Južni Afriki. Več jih je bilo namreč pozitivnih na novi koronavirus, ob tem pa naj ne bi upoštevali karantene.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 2
  • erikkk 10:14 27.januar 2021.

    Taki članko so napeljevanje policije v stanovanja