Svet
38 ogledov

Slovenci si želijo v morje

Kmalu po napadu so se pojavile prve teorije zarote. (Foto: Reuters)
1/4
Žurnal24 main
Zadnji napadi morskih psov v Šarm el Šejku po besedah Kompasove predstavnice niso prestrašili Slovencev. "Še vedno si želijo v vodo," je poudarila.
Oblasti so se zmotile
Po besedah Lovrenca Lipeja iz morske biološke postaje v Piranu so egipčanski ribiči v petek ulovili morskega psa vrste mako, ki je sicer dovolj močan in nevaren, da bi odgriznil ude, z napadi pa ga ne povezujejo. "Oblasti so prehitro dovolile kopanje," doda.

"V letovišču je trenutno 130 Slovencev, ki so pripotovali z nami, vendar pa so tu še druge agencije, tako da točnega števila ne poznam," zatrdi Alenka Dobovičnik, Kompasova predstavnica v Šarm el Šejku.

"Ljudje si želijo v vodo, vendar so določene plaže zaprte, pristojno osebje pa jih ne spusti v morje. Izredno sem presenečena, kako brez strahu so se Slovenci odzvali na zadnje informacije o smrtni žrtvi. Dejansko si še vedno želijo v morje," doda. Na vprašanje, v katerih predelih so večinoma nastanjeni Slovenci, oziroma kje plavajo, odgovarja: "Na območjih, kjer so se zgodili napadi, naših gostov ni."

Fotografije ujetega morskega psa si oglejte TUKAJ.

Kopanje še naprej dovoljeno
Dobovičnikova nadaljuje, da so se tamkajšnji mediji razpisali predvsem o tem, kako nenavadni so ti napadi. "Tukaj delam že pet let in v tem času ni prišlo do podobnega incidenta. V letovišče so že pripotovali strokovnjaki iz vsega sveta, ki že proučujejo nenavadno vedenje morskih psov."

"Za zdaj so prepovedani vsi snorking izleti, plavanje na določenih plažah pa je še vedno mogoče. V tistih zalivih, ki so zaščiteni, je bilo že včeraj dovoljeno plavanje, a le nekaj metrov od obale. V preostalih okoliških letoviščih so vse plaže odprte," poudarja.

Upada obiska zaradi napada ni pričakovati, prej obratno.
Alenka Dobovičnik

Morski psi sledili ladji
Kompasova predstavnica nadaljuje, da fotografij žrtev v dnevnem časopisju ni mogoče zaslediti, vsi večji mediji pa so objavili sliko ujetega morskega psa. "Namigovanja o zarotah so tukaj odveč. Do napadov je zagotovo prišlo. Eno žrtev napada so sicer preklicali, saj se je gospa porezala na koralnem grebenu."

Na vprašanje, kaj je privabilo morske pse, Dobovičnikova odgovarja: "Po vsej verjetnosti je tovorna ladja v morje odvrgla trupla mrtvih živali, kar naj bi privabilo morske pse. Prvi napadi so se namreč zgodili s strani beloplavutega morskega psa, ki prebiva v oceanih in ne v Rdečem morju. Morski psi naj bi sledili ladjam."

Napad beloplavutega morskega psa je bolj verjeten, saj je ta vrsta agresivna. Nekateri povezujejo te morske pse s tistimi, ki so napadali preživele pri brodolomih bojnih plovil.

Za smrt krive oblasti?
Spomnimo, da je morski pes ob obalah Šarm el Šejka v nedeljo 70-letni Nemki odgriznil roko in obe nogi, medtem ko je plavala. Iz morja so jo reševalci potegnili še živo, vendar je kmalu po napadu umrla. Napadi so se začeli sredi prejšnjega tedna, ko je morski pes napadel ruske turiste. Oblasti so se zato odločile zapreti vse turistične plaže in razglasiti prepoved kopanja. V petek so razglasili, da so morskega psa ujeli in da je kopanje spet varno. Očitno so bile oblasti v zmoti.

"Tovrstnih napadov nikakor ne moremo pripisati morskemu psu vrste mako, katerega so ujeli egiptovski ribiči. Napad beloplavutega morskega psa je bolj verjeten, saj je ta vrsta znana kot agresivna. Gre za vrste, ki živijo v odprtem morju in se večinoma prehranjujejo z mrhovino, tako da je scenarij, da so sledili ladji, povsem verjeten," pojasni Lovrenc Lipej iz morske biološke postaje v Piranu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.