Svet
17 ogledov

Slovenija med devetimi, ki najbolj sovražijo ZDA

Največji simbol ZDA: zastava in ameriški dolar Žurnal24 main
Spletni portal 247wallst.com je objavil seznam devetih držav, ki so najmanj naklonjene ZDA. Med njimi je kot edina evropska država omenjena Slovenija.

Spletni portal piše, da je lani indeks naklonjenosti ZDA v svetu iz 41 odstotkov zrasel na 46 odstotkov. S tem se je prekinil negativni trend, ki se je začel leta 2009.

Kljub temu, da se zaupanje v ZDA izboljšuje, pa so še vedno mnoge države, ki o Ameriki nimajo dobrega mnenja. Po podatkih U. S. Global Leadership Projecta, ki je raziskavo naredil s pomočjo agencije Meridian International Center je največji vzrok za negativno mnenje nasprotovanje ameriški administraciji, sodelovanje v vojnih operacijah po svetu in naklonjenost ZDA do Izraela.

"Pogled na ZDA kot svetovnega policaja, se umirja," je dejal Stuart Holliday, predsednik Meridian International Centra in dodal, da se je trend naklonjenosti do ZDA obrnil zaradi pozitivne vloge pri stabilizaciji svetovne ekonomije.

Slovenci nezadovoljni z vlado in sodstvom

Zanimivo je, da se je med devetimi državami, ki so ZDA najmanj naklonjene, znašla Slovenija, in sicer na sedmem mestu. Preostale države najdemo na Bližnjem Vzhodu in Severni Afriki. Pri 247wallst.com so v obrazložitvi zapisali, da kar 57 odstotkov državljanov Slovenije nasprotuje ZDA, kot svetovni voditeljici. In to kljub temu, da je Slovenija tako članica Evropske Unije, kot zveze Nato.

Kar je skupnega Sloveniji in preostalim državam na seznamu, je negativno mnenje državljanov do svojih vlad. Leta 2012 naj bi tako po pisanju portala oblastem zaupala manj kot četrtina prebivalstva, le četrtina naj bi zaupala v sodstvo, kar je veliko manj kot v drugih državah v regiji in manj kot v Pakistanu in Iraku. Pri Sloveniji izpostavljajo še nezadovoljstvo dostopa do dobrin in nakupa lastnega stanovanja.

Seznam držav, ki so najmanj naklonjene ZDA:
9. mesto: Tunizija
8. mesto: Iran
7. mesto: Slovenija
6. mesto: Egipt
5. mesto: Irak
4. mesto: Jemen
3. mesto: Libanon
2. mesto: Pakistan
1. mesto: Palestina

Komentarjev 15
  • ac-dc 21:27 13.april 2014.

    Že res, da so taki in taki...Kaj pa druga plat?Rusom so v časih hladne vojne izvažali žito (jih hranili kot piščance)Ko smo rabili priznanje za samostojno državo, smo jih gledali kot bogove.Ko je bilo treba prekinit balkansko ...prikaži več morijo in je EU gledala v zrak, so edino oni udarili po... mizi...Kaj pa budale, ki ponoči stojijo v vrstah za nove I-phone? In še in še...

  • Žurnalček 12:59 13.april 2014.

    Ne posojajo Amerikanci svojega denarja , ampak posojajo Arabskega naftnega in to že tako dolgo dolgo, da več res ni. Ker ni njihov a dolžne so vsako leto predložiti lastnikom bilance , ga MORAJO posojati in tu ni nobenih državnih ...prikaži več razlogov. Srečne so , da ga sploh kdo hoče !

  • Žurnalček 12:53 13.april 2014.

    Zelo enostavno , vsaj če želijo popraviti svojo uvrstitev je , da stisnejo Izrael v meje pred Vojno z Egiptom , ustanovijo državo Palestino , prenehajo z financiranjem Izraela z strani Kongresa , se nehajo vtikati v države , ki ...prikaži več jim nič nočejo in vohuniti in aktivno uporabljati CIO za podtalne dejavnosti po svetu, kaor tudi kot svetovno čudo reklamirati njihovo hrano in pijaćo in jo vsiljevati druguim ! Dragi Yenkiji , svoje piščance , ki ste jih vzojili na pepetum mobile - lastnem dreku , sami žrite !!!!! Poglejte kao ste degenerirani !