Svet
25168 ogledov

Orban rekel ne, zdaj morajo iskati drugo pot

Kijev; Ukrajina Epa
Slovenija bo Ukrajini namenila vojaško pomoč. Madžarska ne bo dovolila prevoza orožja čez svoje ozemlje

Slovenija bo Ukrajini namenila vojaško pomoč v obliki pušk, streliva in čelad, je danes dejal minister za obrambo Matej Tonin. O količinah minister ni želel govoriti, je pa pojasnil, da je Slovenija to pomoč že odposlala.

Tonin je dejal, da gre za puške kalašnikov, ki jih je Slovenska vojska uporabljala, preden so nabavili nove puške FN 2000. Slovenska vojska jih je namenila za strateške rezerve in del teh pušk so sedaj namenili Ukrajini. 

Na Poljskem bo logistično vozlišče za zbiranje vojaške pomoči in opreme ter za njeno nadaljnje posredovanje Ukrajini. Lokacije in načina dostave pomoči iz varnostnih razlogov ni razkril. Ključno je, da "pomoč pride takoj". "Vsak dan, ko Ukrajina zdrži, je večja verjetnost za mirovna pogajanja (...) in je cena vojne za (ruskega predsednika Vladimirja) Putina višja," je dejal Tonin. 

EU bo financirala nakup in dostavo orožja Ukrajini

Evropska unija je sklenila, da bo v pomoč Ukrajini v boju proti ruski invaziji prvič financirala nakup in dostavo orožja napadeni državi. Zunanji ministri unije so se tako na nedeljskem zasedanju dogovorili, da bo EU za nakup in dostavo orožja Ukrajini namenila 450 milijonov evrov. Poleg tega bo EU prispevala 50 milijonov evrov za pomoč ukrajinski vojski z neubojnimi sredstvi, na primer z gorivom in nujno medicinsko opremo.

O tem so danes razpravljali obrambni ministri EU, da bi uskladili nadaljnje korake, tudi dejansko dostavo ukrajinski vojski.

MZZ poziva Slovence, naj zapustijo Rusijo in Belorusijo
 Slovensko zunanje ministrstvo je danes odsvetovalo vsa potovanja v Rusijo in Belorusijo. "Slovenskim državljanom zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino odsvetujemo vsa potovanja na območje Rusije in Belorusije," so sporočili na Twitterju. Kasneje so sporočili še, da Slovencem, ki se nahajajo v obeh državah, svetujejo, naj ju zapustijo. 

Na spletni strani ministrstva še piše, da je obseg pomoči veleposlaništva Slovenije v Moskvi slovenskim državljanom, ki bi se nahajali na teh območjih in bi jo potrebovali, omejen.

Po oceni MZZ naj bi bilo v Rusiji okoli sto slovenskih državljanov, v Belorusiji pa okoli 50. 

Kharkov video Svet Grozljivi posnetki iz napadenega ukrajinskega mesta

Madžarski ne prevozu orožja po njihovem ozemlju

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sporočil, da ne bodo dovolili prevoza orožja prek madžarskega ozemlja. "Razlog je v tem, da bi takšne pošiljke lahko postale cilj sovražnih vojnih akcij. /.../ Moramo zagotoviti varnost Madžarske, da ne bo vključena v to vojno," je Szijjarto dejal po srečanju s kosovsko kolegico, navaja hrvaški Index. 

Madžarski premier Viktor Orban je medtem dejal, da bo Madžarska podprla vse sankcije EU proti Rusiji. "Podprli bomo vse, kar se bodo dogovorili predsedniki vlad EU. Čas je, da smo enotni, to je vojna," je dejal Orban in poudaril, da je treba storiti vse, da se vzpostavi mir. 

kačji otok Svet To naj bi se zgodilo z vojaki, ki so Rusom rekli, naj se je*ejo

Sankcije napovedala tudi Švica

Tradicionalno nevtralna Švica bo zaradi invazije na Ukrajino proti Rusiji uvedla enake sankcije, kot jih je Evropska unija, tudi proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, in zamrznila premoženje, je sporočil švicarski predsednik Ignazio Cassis. Švica bo sankcije izvajala v sodelovanju z EU.  Gre predvsem za ukrepe na področju blaga in financ, pa tudi zamrznitve premoženja posameznikov in podjetij.

Bančne račune vseh 336 oseb, ki so na črnem seznamu Bruslja, vključno s Putinom, ruskim premierjem Mihailom Mišustinom in zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, so "zamrznili s takojšnjim učinkom", poroča britanski BBC na svoji spletni strani.

Po podatkih švicarske centralne banke, ki jih navaja dpa, je bilo lani na računih v švicarskih bankah za 15 milijard frankov (14,5 milijarde evrov) ruskega denarja. Poleg tega v Švici živi nekaj ruskih oligarhov, med njimi Putinov prijatelj Genadij Timčenko, ki imajo v švicarskih podjetjih tudi poslovne interese.

Pravosodna ministrica Karin Keller-Sutter je povedala, da so petim ruskim ali ukrajinskim oligarhom, ki so "zelo blizu Putinu" in imajo močne gospodarske vezi s Švico, prepovedali vstop v državo. Imen ni želela navesti, dejala je le, da gre za osebe, ki nimajo dovoljenja za bivanje v Švici, imajo pa z njo pomembne "gospodarske vezi, zlasti na področju financ in trgovine s surovinami".

Roman Abramovič Mirovnik Šport Abramovič se je odzval klicu na pomoč iz Ukrajine

Poleg tega je Švica napovedala zaprtje svojega zračnega prostora za vse lete iz Rusije, kot tudi za vsa letala z ruskimi oznakami, razen za lete v humanitarne, medicinske ali diplomatske namene. Odločili so se deloma suspendirati sporazum iz leta 2009 o poenostavitvi vizumskih postopkov za ruske državljane, čeprav bo imetnikom diplomatskih potnih listov še vedno dovoljen vstop v Švico brez vizuma, poroča AFP.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 56
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:51 28.februar 2022.

    Orban je pač pametnejši od našega Janeza. On se ne bi zameril Putinu, na koncu bo lahko še kakšne koristi imel.

  • Avatar _lolekbolek
    _lolekbolek 21:11 28.februar 2022.

    Orban je očitno pametnejši od našega Twitlerja in se ne vpleta v Ameriško-Rusko igro. Smo postali potencialna tarča norega ruskega medveda.

  • Avatar Zala
    Zala 20:46 28.februar 2022.

    Orban se ne želi vtikati v to sran...je. On že ve zakaj ne.