Svet
23237 ogledov

Še en nov udarec za Putina

protesti St. Peterburg Epa
Po množičnih protestih v St. Peterburgu in drugih mestih je ruskemu predsedniku močno sporočilo poslala znanstvena srenja.

Številni ruski znanstveniki, intelektualci in novinarji se ne strinjajo z invazijo na Ukrajino. Predsedniku Vladimirju Putinu so poslali javno pismo, v katerem so ga pozvali k prekinitvi sovražnosti in spoštovanju suverenosti ukrajinskega ozemlja.

Javni apel je doslej podpisalo 4.750 vidnih strokovnjakov, med njimi več članov Ruske akademije znanosti. Med podpisniki je tudi Konstantin Novoselov, dobitnik Nobelove nagrade za fiziko leta 2010.

Volodimir Zelenski Vojna! Svet Zelenski: "Naslednjih 24 ur bo ključnih"

"Močno nasprotujemo sovražnosti, ki so jo naše oborožene sile začele na ozemlju Ukrajine. Ta usodni korak prinaša velike človeške izgube in izpodriva temelje obstoječega sistema mednarodne varnosti. Odgovornost za začetek nove vojne v Evropi v popolnosti leži na Rusiji," so zapisali.

"Ni razumske upravičenosti za to vojno. Poskusi, da se situacija v Donbasu izkoristi za sprožitev vojne, ne vlivajo nobenega zaupanja. Jasno je, da Ukrajina ne predstavlja nobene grožnje za varnost naše države. Vojna proti Ukrajini je nepravična in povsem nesmiselna. Ukrajina je bila in bo ostala država, ki je blizu Rusiji. Mnogi od nas imamo tam družino, prijatelje in kolege. Naši očetje in stari starši so se skupaj borili proti nacizmu. Sprožitev vojne zaradi geopolitičnih interesov Ruske federacije, ki jih narekujejo sumljive historizofske fantazije, je cinična izdaja njihovega spomina," je zapisano v pismu.

protesti Rusija | Avtor: Epa Epa

V odprtem pismu je navedeno še, da podpisniki spoštujejo ukrajinsko državnost, ki sloni na funkcionalnih demokratičnih institucijah in da z razumevanjem gledajo na evropsko usmerjenost sosedov. 

"Z vojno se je Rusija obsodila na mednarodno osamo, na položaj države izobčenke. To pomeni, da znanstveniki ne moremo več normalno opravljati svojega dela. Naše delo je neizvedljivo brez sodelovanja tujih kolegov. Izolacija Rusije pomeni nadaljnjo kulturno in tehnološko razgradnjo naše države in popolno odsotnost optimizma. Vojna z Ukrajino je korak v nič," je so zatrdili podpisniki pisma.

"Grenko je spoznanje, da je naša država, ki je dala odločilen doprinos zmagi nad nacizmom, zdaj postala gonilna sila vojne na evropskem kontinentu. Zahtevamo zaustavitev vseh vojnih operacij proti Ukrajini. Zahtevamo spoštovanje suverenosti in teritorialne celovitosti ukrajinske države. Hočemo mir za naši državi. Ukvarjajmo se z znanostjo, ne z vojno," so še dodali ruski intelektualci.

Komentarjev 34
  • munja 12:30 28.februar 2022.

    Niti najmanj ne poznam razmer, ampak po moje je krivda na obeh straneh. Zato pa za razumne ljudi oz. voditelje obstajajo pogajanja, ne pa napadi in netenje vojn.

  • jakec1575 11:21 28.februar 2022.

    "Sprožitev vojne zaradi geopolitičnih interesov Ruske federacije, ki jih narekujejo sumljive historizofske fantazije, je cinična izdaja njihovega spomina" Za vse rusofile tle gor.

  • marko345 10:40 28.februar 2022.

    To je glas razuma, in kdor teh besed ne razume je bedak. Vojna nepravićna, netazumska, je agresija na tujo državo. Zega nihče ne more podpirat razen bedaki. Nozranji problemi Ukrajine,Rusije ,Kosova itd so notranji problemi suverenih držav. Tudi v Južni ...prikaži več Afriki je bil drsetletja apatheid, pa se je btez zunanje intervencije končal Zato stop vojna v Ukrajini TAKOJ.

Sorodne novice