Svet
9 ogledov

Smrt deklice enaka zamujanju na delo

starši umrle mije Pixsell
Vtis, da bi na Hrvaškem zdravniki prvič odgovarjali za svoja dejanja in bili odpuščeni zaradi napake, ki je povzročila smrt 18-mesečne Mie Antunović, je bila le previdno posredovana polresnica, da bi pomirili javnost.

Zdravnika ne bosta izgubila službe zaradi napake, to je bila le za javnost oblikovana polresnica, poroča Jutarnji list. Hrvaško javnost je namreč pred dnevi pretresla novica, da je leto in pol stara Mia umrla, ker ji niso pravočasno odstranili zrna fižola, ki je zašlo v pljuča, zdravniki pa so podcenjevali stopnjo nujnosti za pomoč.

Smrt deklice obravnavali kot kajenje na stranišču

Odgovorni torej niso prejeli odpovedi, ampak le pisni opomin, navadno namenjen zaposlenim, ki pogosto zamujajo na delo ali prižgejo cigareto na stranišču v poslovnih stavbah, kjer je prepovedano kaditi. Taka opozorila imajo ponavadi preventivni namen in poskušajo preprečiti zaposlenim tako vedenje ter se zelo redko zares končajo z odpovedjo, pojasnjuje časnik.

Tako imenovani redni postopek odpovedi pogodbe o zaposlitvi s pisnim opozorilom "pomeni, da ni bil sprožen nikakršen postopek, ampak da so zaposleni dobili opozorilo, da so kršili nekatere obveznosti ter bi bili lahko odpuščeni, če bi še naprej kršili te obveznosti," je pojasnil izkušen odvetnik.

Zanimivo je, da vodja urgence Slobodanka Keleuva, ki je tudi podala pisni opomin, ne oporeka, da so zdravniki storili napako. Torej ni šlo za nedolžno kršitev obveznosti, ampak za vedenje z zelo resnimi posledicami. Kljub temu se Keleuva ni odločila za izredno odpoved, in če se bo spet zgodilo kaj podobnega, jih bo odpustila.

Nihče ni odgovoren ...

Potem ko je resnica prišla na dan, odgovornost vsi prelagajo na nekoga drugega. Zvonimir Šostar, mestni minister za zdravje v mestu, ki ima v lasti sporni Zavod za nujno medicinsko pomoč, trdi, da ni pristojen: "Tukaj nimam nikakršne pristojnosti. Za to so zadolženi ministrstvo za zdravje, policija in Hrvaška zdravniška zbornica." Kljub temu meni, da osebje ne sme biti odpuščeno, dokler ne ugotovijo vseh dejstev.

Hrvaški zdravstveni minister Rajko Ostojić je dejal, da je tudi njega vodja urgence zmedla s svojimi stališči. Poudaril je, da so takšni primeri nesprejemljivi in da jih ne bo toleriral, vendar po decentralizaciji ni neposredne pristojnosti nad mestnimi bolnišnicami in nima pravice operativno posegati v vodstveno politiko teh institucij. Hrvaška zdravniška zbornica, pristojna za ugotavljanje poklicne odgovornosti, ni niti začela delati na primeru Mie Antunović.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.