Svet
17 ogledov

So Britanci šele danes spoznali, kaj so storili?

Velika Britanija EPA/HANNAH MCKAY
Krizni sestanki evropskih funkcionarjev se po brexitu kar vrstijo. Na Otoku peticija za ponoven referendum, škotska vlada pa si želi takojšnje pogovore z Brusljem za "zaščito položaja Škotske v EU".

Zunanji ministri ustanovnih članic Evropske unije - Nemčije, Francije, Italije, Belgije, Nizozemske in Luksemburga - so danes ponovili izjave voditeljev EU, da naj Velika Britanija čimprej izstopi iz EU. "Stvari je treba razjasniti. Ljudstvo je spregovorilo. In mi moramo te odločitve izvesti," je dejal luksemburški zunanji minister Jean Asselborn, ki tako kot ostali voditelji ni pokazal navdušenja nad idejo britanskega premiera v odstopu Davida Camerona, da bi z odhodom počakali do oktobra. 

Škotska bi ponoven referendum o neodvisnosti

Še več negotovosti pa je čutiti na Škotskem, kjer 62 odstotkov Škotov glasovalo za obstanek znotraj EU.

Škotska regionalna vlada je napovedala, da si želi takojšnje pogovore z Brusljem za "zaščito položaja Škotske v EU".  Po današnjem nujnem zasedanju vlade je prva škotska ministrica Nicola Sturgeon dejala tudi, da se je vlada zavzela tudi za ponoven referendum o neodvisnosti Škotske.

Leta 2014 je sicer proti neodvisnosti glasovalo 55 odstotkov Škotov, a tudi na račun tega, da bi morali kot neodvisna država morda ponovno zaprositi za članstvo v EU.

Več kot milijon Britancev zahteva nov referendum o brexitu

Vsi Otočani pa med tem podpisujejo peticijo, ki jo je podprlo že preko milijon ljudi, v kateri zahtevajo nov referendum glede članstva Velike Britanije v Evropski uniji. Parlament bo moral o tej peticiji vsaj razpravljati, če ne še kaj več.

Podpisniki peticije zahtevajo nov referendum, ker da se je četrtkovega udeležilo manj kot 75 odstotkov volilnih upravičencev in ker je za oz. proti odhodu Velike Britanije iz EU glasovalo manj kot 60 odstotkov volilnih udeležencev.

Da mora britanski parlament o peticiji opraviti razpravo, zadostuje že 100.000 podpisov, to pa je vsega dan po referendumu že podpisalo milijon ljudi. Spletna stran, na kateri zbirajo podpise, je zaradi navala za krajši čas celo nehala delovati.

Tudi Londončani bi referendum

Sadiq Khan | Avtor: EPA EPA
Po Brexitu, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz Evropske Unije, so Londončani že začeli s peticijo zbiranja podpisov o neodvisnosti Londona. V prvih urah je peticijo podpisalo na tisoče prebivalcev britanske prestolnice, kjer so večinsko glasovali za obstoj v EU.

V peticiji je poziv županu Londona Sadiqu Khanu naj razglasi London kot neodvisno državo, potem, ko so se Britanci odločili, da zapustijo Evropsko Unijo. Organizator peticije je James O'Malley, ki je zapisal, da je London svetovno mesto, ki mora ostati v srcu Evrope.

"Moramo se znebiti mrtve teže"

Eden od podpisnikov peticije na spletu je zapisal, da so Londončani moralno, kulturno in zgodovinsko bolj vezani na Pariz, Bruselj in Rim, kot na Sunderland, spet drugi zagovornik neodvisnosti Londona pa je zapisal: "Moramo se znebiti mrtve teže."

Skoraj 60 odstotkov Londončanov je na referendumu glasovalo za obstoj v EU, kar kaže na to, kako drugačen je London od preostanka države, piše BBC, ki navaja besede profesorja Tonyja Traversa: "Večina je izglasovala izstop, morda tudi zaradi velike moči, ki jo ima London v primerjavi z drugimi deli države. Morda bi morala imeti tudi druga okrožja več moči in pravic odločanja."

Londonski župan Sadiq Khan je po referendumu poudaril, da bo zelo pomembno, da se bo v pogajanjih z EU sodelovalo tudi z Londonom: "Še naprej bomo trgovinsko, ekonomsko in poslovno sodelovali z vsem svetom, tudi z EU."

Komentarjev 19
  • kapibara 05:47 26.junij 2016.

    UUU a res, daj povezavo do te izjave, da se še sam prepričam o: počelo- je - počelo.. :-(

  • endrug 03:28 26.junij 2016.

    Res, ampak Briti bi radi, pa že obžalujejo...

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 18:40 25.junij 2016.

    Srbi imajo eno lepo na tole zgoraj:Posle jebanja,nema kajanja!Nej čim prej odpujsajo v deželo Indijo Koromandijo tile pegasti rdečelasci.