Svet
17737 ogledov

So Rusi obupali? To je po novem njihov glavni cilj

Rusko obrambno ministrstvo Profimedia

Rusko ministrstvo za obrambo je ob tem sporočilo, da je Rusija že prej preučevala dve možnosti za "posebno vojaško operacijo" - eno, ki bi zajela celotno Ukrajino, in drugo, ki bi se osredotočila le na regijo Donbas.

Ti komentarji, ki so jih po navedbah BBC objavile ruske državne tiskovne agencije, nakazujejo na morebitno zmanjšanje ruskih vojnih ciljev. Ruske sile so na severu Ukrajine in v okolici Kijeva namreč naletele na močan odpor.

Uničili naj bi večino letalskih sil in mornarice, a ...

Vodja glavnega operativnega oddelka generalštaba ruskih oboroženih sil Sergej Rudskoj je dejal, da je 93 odstotkov pokrajine Lugansk in 54 odstotkov pokrajine Donetsk pod ruskim nadzorom. Dodal je, da je Rusija uničila večino ukrajinskih letalskih sil in mornarice.

"V enem mesecu bojnih operacij je ukrajinska vojska izgubila približno 30.000 ljudi, od tega 14.000 ubitih in 16.000 ranjenih," je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass še dejal Rudskoj. Po njegovih besedah naj bi izgube utrpelo vseh 24 večjih ukrajinskih vojaških enot.

"Ruska posebna vojaška operacija v Ukrajini strogo sledi prvotnemu načrtu, pri čemer je prednostna naloga preprečevanje civilnih žrtev," pa je danes po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov.

Rusija bo nadaljevala z invazijo

Vendar pa ministrstvo ni izključilo vdora v ukrajinska mesta, ki so bila blokirana s strani ruske vojske. Dodali so, da se bo Rusija takoj odzvala na morebitno zaprtje zračnega prostora nad Ukrajino s strani zveze Nato, k čemur je večkrat pozval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Rusko obrambno ministrstvo je tudi sporočilo, da bo Rusija nadaljevala z invazijo, dokler ne bodo doseženi cilji, ki jih je določil ruski predsednik Vladimir Putin, je po navedbah BBC poročala ruska tiskovna agencija RIA Novosti.

Pogajanja na mrtvi točki in zelo težka

Francoska tiskovna agencija AFP pa poroča, da so pogajanja med Rusijo in Ukrajino še vedno na mrtvi točki

Glavni ruski pogajalec Vladimir Medinski je danes dejal, da se pogovori med Rusijo in Ukrajino ustavljajo pri ključnih vprašanjih, hkrati pa opozoril na približevanje pri manj pomembnih vidikih. Tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je pogajanja ocenil kot "zelo težavna", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Naša stališča se približujejo pri sekundarnih točkah, toda pri glavnih političnih vprašanjih še vedno ostajamo na mrtvi točki," je po poročanju ruskih tiskovnih agencij dejal Medinski.

Dodal je, da Moskva vztraja pri podpisu "celovite pogodbe", ki bo upoštevala ruske zahteve po "nevtralnosti, demilitarizaciji in denacifikaciji Ukrajine", priznanju ruske prevlade nad polotokom Krim in neodvisnosti obeh proruskih separatističnih republik v Donbasu na vzhodu Ukrajine.

Po mnenju Medinskega je glavna skrb Kijeva na drugi strani "pridobiti varnostna jamstva s strani tretjih sil v primeru, da se Ukrajina ne bo mogla pridružiti Natu", kar je ocenil kot povsem razumljivo.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je danes dejal, da so pogovori z Moskvo "zelo težavni" in ob tem zavrnil domneve, da bi v tej fazi dosegli kakršno koli "soglasje" z Moskvo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer po navedbah AFP zagotovil, da sta se Rusija in Ukrajina dogovorili o štirih od šestih pogajalskih točk.

Pogovori med Rusijo in Ukrajino so se začeli s fizičnimi srečanji delegacij, zdaj pa redno potekajo prek videokonference. Obe strani sta nekaj časa izražali optimizem glede pozitivnega izida pogovorov, vendar sta v zadnjih dneh ugotovili, da med njunimi stališči še vedno obstaja velik prepad.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 40
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 14:56 27.marec 2022.

    Duma je za zdaj zadovoljna s Putinovo izvedbo zaščite ruskega življa pred nacisti in obrambo demokratičnih vzvodov neodvisnosti regij. Odcepljeni republiki le želita na Zahod in se pridružiti Kaliningradu

  • Dusan12 09:36 26.marec 2022.

    Vlada bo zasegla premoženje Rusomv živečim v sloveniji, HALO, kdo je tu nor. Tukaj živeči Rusi, čakajo na bivalno vizo po več mesecev, zakaj že.

  • milan30 08:13 26.marec 2022.

    Pulse komu pa lahko še danes verjamemo našemu Đamšiju krade na polno zavaja prek medijev kaj še rabimo?