Svet
667 ogledov

Sodnik: Vaše obnašanje je bilo prežeto z osupljivo aroganco

Sojenje kardinalu Georgeu Pellu
1/9
Epa
Nekdanji tretji mož Vatikana George Pell mora za šest let v zapor.

Avstralski kardinal George Pell, nekdaj tretji mož Vatikana, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab dveh mladoletnih fantov, je bil danes obsojen na šest let zapora. Sodnik Peter Kidd je odločil, da bo moral 77-letnik za zapahi preživeti najmanj tri leta in osem mesecev.

Sodnik je v izreku kazni dejal, da je kardinal zagrešil "nesramen in prisilen spolni napad na žrtvi". "Vaše obnašanje je bilo prežeto z osupljivo aroganco," je dejal. Očital mu je tudi, da med sojenjem ni pokazal nobenega kesanja.

Sojenje kardinalu Georgeu Pellu | Avtor: Epa Epa

Kidd je povedal, da bo lahko Pell, ki ima dolgo zgodovino težav s srcem, zaprosil za pogojni izpust konec leta 2022. Pri tem je sicer priznal, da kardinal morda ne bo dočakal izpustitve iz zapora.

Ne predstavlja grožnje družbi

Sodnik je še dejal, da je imel Pell sicer brezmadežno življenje. "Učinkovito ste se izboljšali," je dejal Kidd, pri čemer je omenil, da je od zlorab minilo 22 let. "Ne predstavljate grožnje družbi," je dodal.

Ljubljanska stolnica Dovolj je! Slovenija "Starši imamo dovolj strahu, da bo kdo od naših otrok spolno zlorabljen"

Poudaril je tudi, da se sodba nanaša samo na Pella. "Niste grešni kozel za napake ali domnevne napake Katoliške cerkve. Niste bili obtoženi zaradi teh napak," je zagotovil.

Sojenje kardinalu Georgeu Pellu | Avtor: Epa Epa

Zlorabe dečkov, ki sta pela v cerkvenem zboru

Pell, najvišji predstavnik Katoliške cerkve, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab, je bil obsojen v petih točkah obtožnice. Ta ga je med drugim bremenila spolnih napadov in posilstva dečkov, ki sta pela v cerkvenem zboru, v letih 1996 in 1997. Grozila mu je kazen do 50 let zapora.

Kardinal je ves čas vztrajal, da je nedolžen. Sodba še ni pravnomočna, Pellovi odvetniki so napovedali pritožbo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Papež Frančišek Svet Papež napovedal, da bo udaril na vso moč

Ob napovedani pritožbe je bil odziv žrtev temu primeren. "Zame ni počitka," je ena od žrtev sporočila preko odvetnice. "Cenim, da je sodišče priznalo, kaj se mi je zgodilo kot otroku," je dejal in dodal, da je vse zasenčila napovedana pritožba.

Sojenje kardinalu Georgeu Pellu | Avtor: Epa Epa

Oče druge žrtve, ki je leta 2014 umrla zaradi prevelika odmerka mamil, je preko odvetnika izrazil razočaranje nad višino kazni, na katero je bil obsojen kardinal.

Papež ga je poslal na dopust za nedoločen čas

Pell je bil do konca februarja prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu, kar pomeni, da je bil tretji najvplivnejši mož cerkvene hierarhije. Papež Frančišek ga je leta 2017 poslal na dopust za nedoločen čas, da se je lahko v domovini soočil z obtožbami o spolnih zlorabah.

kardinal George Pell Svet Tretji mož RKC obtožen spolnih zlorab

Porota na sodišču v Melbournu je 11. decembra lani po več kot dveh dneh odločanja Pella soglasno spoznala za krivega, vendar je bila odločitev objavljena šele v torek.

Sojenje kardinalu Georgeu Pellu | Avtor: Epa Epa

Pell je ravno postal nadškof Melbourna, ko naj bi se v katedrali sv. Patrika zgodile zlorabe. Njegovi žrtvi sta bila 13-letna dečka s prestižnega kolidža sv. Kevina. Ena od žrtev je kardinala ovadila policiji leta 2015, druga je leta 2014 umrla zaradi prevelikega odmerka mamil. Za to njegova družina krivi travmo, ki jo je preživel.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jezero 17:53 13.marec 2019.

    Dečki in gozdovi- to je vera te črne združbe. In kolaboracija, ko je treba varovati svoje "božje" materialne koristi.