Svet
9 ogledov

Sojenje bo zaprto za javnost

sojenje Mubarak
1/5
EPA
Pred sodnika so vnovič stopili nekdanji egiptovski predsednik Hosni Mubarak in njegova sinova Ala in Gamal. Sodnik sojenje preložil na prihodnji mesec.

Sodnik je sojenje strmoglavljenemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku preložil na 5. september, ko bodo začeli predstavljati dokaze v primeru proti nekdanjemu diktatorju in njegovima sinovoma. Sojenje bodo združili s sojenjem notranjemu ministru Habibu el-Adliju.

Do konca procesa pa so iz sodne dvorane izključeni novinarji. Eden od protestnikov, ki so proces spremljali pred stavbo, je takšno odločitev označil za nezaslišano. Prepričan je, da izločitev javnosti pomeni, da so z Mubarakom dosegli dogovor.

Zahteve obrambe

Sodišče naj bi sicer danes odločilo o zahtevi Mubarakovih odvetnikov, naj pred sodišče pokličejo nekatere pomembne priče. Zahtevali so namreč navzkrižno zaslišanje vodje vladajočega vrhovnega sveta oboroženih sil Huseina Tantavija, nekdanjega egiptovskega podpredsednika Omarja Sulejmana in sedanjega notranjega ministra Mansurja al Esavija.

Mubarakovi odvetniki med drugim trdijo, da je sojenje nezakonito, ker je združeno s procesom proti nekdanjemu notranjemu ministru Habibu al Adliju. V primeru, da ga sodišče spozna za krivega obtožb, nekdanjemu predsedniku grozi smrtna kazen.

Spopad nasprotnikov in podpornikov

Pred začetkom sojenja Mubaraku so na ulicah Kaira izbruhnili spopadi med njegovimi podporniki in nasprotniki. Več sto policistov je pred poslopjem, v katerem poteka sojenje. Kljub njihovi prisotnosti so med nasprotniki in podporniki Mubaraka izbruhnili spopadi. "Tat je prispel," so vzklikali Mubarakovi protestniki ob pristanku helikopterja, v katerem je bil nekdanji predsednik. "Sodnik, zbudi se! Mubarak je ubil moja brate. Usmrtite morilca," je bilo slišati iz množice. Obe strani naj bi se oborožili s kamenjem in se pripravljali na spopad.

Sojenje ministru prestavili

Sojenje Al Adliju in šesterici policijskih poveljnikov se je sicer nadaljevalo že v nedeljo, vendar so obravnavo prekinili in nadaljevanje preložili na 5. september. Odvetniki žrtev protirežimskih protestov so namreč imeli vrsto zahtev, zaradi katerih je sodnik večkrat prekinil sojenje, v sodni dvorani naj bi zavladal kaos.

Odvetniki so med drugim zahtevali posnetke iz obdobja med 25. januarjem in 11. februarjem, ki so jih zabeležile varnostne kamere, nameščene na stavbi egiptovskega radia in televizije ter egiptovskega muzeja, ki se nahajata na osrednjem kairskem trgu Trahir, epicentru protestov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.