Svet
3316 ogledov

Split ubranili, ostre kritike javnosti glede prepočasnega ukrepanja

Pogorišče v kraju Žrnovnica, Split Ivo Cagalj / Pixsell
Požare, ki so zajeli okolico Splita, so gasilci v sodelovanju z vojsko in občani ponoči uspeli ustaviti. A po grozečih nočnih prizorih se hrvaška javnost sprašuje, zakaj vojska ni ukrepala hitreje ...

"Menim, da bi lahko vojska prej prišla na teren. Čeprav niso izurjeni in niso opremljeni kot gasilci, je šlo za požar, za katerega je bila potrebna vsaka roka," je izjavila hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, v Salzburgu po današnjem srečanju s kolegoma iz Avstrije in Slovenije in s tem jasno dala vedeti, da ni zadovoljna z odzivnostjo vojske na terenu. Na območju požarov je sodelovalo sicer nekaj sto vojakov, ki pa so predvsem varovali vojaško raketno bazo v Žrnovnici nedaleč od Splita. Po tem ko je zagorelo splitsko odlagališče smeti Karepovac, pa so v bližnje naselje Kamen poslali vojsko, ki bo poskušala preprečiti širjenje požara.

Žrnovnica: Požar vse bližje Splitu Split ubranili Svet Na hrvaški obali katastrofalne razmere
Zaradi kritik je svoj odstop napovedal hrvaški obrambni minister Damir Krstičević, a sta ga tako hrvaška predsednica kot tudi predsednik vlade Andrej Plenković zavrnila.
 
Kljub glasnim kritikam, ki so se v javnosti pojavile glede organizacije gašenja požarov, je Plenković, ki je danes obiskal Split, izpostavil, da je zadovoljen z medsebojnim sodelovanjem pristojnih državnih, županijskih in mestnih služb pri gašenju požarov. Plenković je hrvaški predsednici ob tem ostro sporočil, da od kod ji informacije, da je vojska prepozno posredovala, ko tega nihče izmed najbolj odgovornih ljudi, ki so koordinirali protipožarno akcijo, ni povedal.
 
Predsednik vlade je še ocenil, da je vojska prispela na pomoč gasilcem, ko je bilo ocenjeno, da bo to potrebno. Materialna škoda je sicer velika, a število oseb, ki je poiskalo pomoč, je bilo majhno, je še povzel dogajanje na območju Splita in dodal, da niti en strateški objekt, kot so šole, cerkve, planinski domovi, ni zgorel, za kar so zaslužni gasilci.
 
Požari pa niso divjali le v okolici Splita, ampak so se gasilci z ognjem gasili borili vse od Paga do Šibenika. Spodnji posnetek je nastal v kraju Lugovici, ki je v bližini avtoceste Zagreb - Split.

[video: 10676 / Lugovic, Bilice, Hrvaška]

 
 

Požari divjajo tudi drugod po Evropi

Poleg Hrvaške o obsežnih gozdnih požarih sicer poročajo še iz Črne gore, Bosne in Hercegovine, Italije in Francije.
 
Na črnogorskem polotoku Luštica od nedelje divjajo siloviti gozdni požari, zaradi katerih so morali evakuirati prebivalce različnih vasi in tudi turiste. Črnogorskim oblastem, ki so zaprosile za pomoč tako prek mehanizma EU za civilno zaščito kot pri Natovem centru za usklajevanje pomoči pri nesrečah (EADRCC), bodo pri gašenju oziroma s tehnično pomočjo priskočile na pomoč tudi druge države.
 
V Bosni in Hercegovini beležijo večpožarov na območju Mostarja. Že več dni gori na planini Čvrsnica na severu Hercegovine. 
 
Ognjeni zublji so zajeli tudi gozd na jugu Italije, o gozdnih požarih tako poročajo iz Toskane, Sicilije in Kalabrije. V minulih dneh pa je zagorelo tudi na Korziki in območju blizu Nice.
 
 
Komentarjev 1
  • Alen Jazbec 12:27 21.julij 2017.

    Za tako golazen, ki vsakodnevno ščije in pljuva po nas, mi kratko malo dol visi.