Svet
62704 ogledov

Ste na Hrvaškem ali se tja odpravljate? Takšne so tam trenutno razmere!

Hrvaška obala
1/2
Na hrvaški obali so se v slabem tednu razmere poslabšale, z vidika števila okužb je najslabše na južnem delu obale. Dobra novica je, da so se razmere v najslabši zadrski županiji izboljšale.

V primerjavi s podatki izpred slabega tedna so se razmere v takrat najslabši zadrski županiji sicer izboljšale, 14-dnevna pojavnost na sto tisoč prebivalcev je padla za dvajset odstotkov s 126 na 104. V dubrovniško-neretvanski županiji pa je poskočila za 50 odstotkov s 76 na 117, ta županija ima trenutno najvišjo pojavnost okužb na Hrvaškem.

Od južne Hrvaške meje meje za oranžno regijo (75) ne presega le šibeniško-kninska županija, kjer je pojavnost trenutno 62 in je nižja kot prejšnji teden. Istra je razred zase, saj tam skoraj ni potrjenih okužb, razmere so zelo dobre tudi v primorsko-goranski in ličko-senjski županiji.

Hrvaška sicer dnevno ne objavlja 14-dnevne incidence po županijah, spletna stran koronavirus.hr objavlja le število aktivnih primerov. "Aktivni primeri so osebe s pozitivnim PCR testom, ki se jim je iztekel čas izolacije ali pa se je izteklo deset dni od prvega testiranja in niso preminule," so nam pojasnili na Hrvaškem zavodu za javno zdravje. Povedano poenostavljeno, gre za pozitivne primere v zadnjih desetih dneh. Da smo podatke lahko primerjali s slovenskimi podatki in mejami, ki jih je postavila ECDC, smo rezultate pomnožili z 1,4. Ob tem opozarjamo, da je v primeru naraščanja števila okužb 14-dnevna incidenca tako nekoliko precenjena, v primeru upadanja pa podcenjena.

Prejšnji teden smo pregled objavili v četrtek na podlagi podatkov, ki so jih objavili v sredo. To pomeni, da je bil upoštevan cel teden in še ponedeljek, torek in sreda.

Današnji pregled temelji na podatkih, ki so bili objavljeni včeraj, vključuje torej cel teden in še petek, soboto in nedeljo, torej dva dneva, ko je najmanj testov in najmanj okužb, kar pomeni, da so danes izračunane številko gotovo nekoliko podcenjene.

Kljub temu ne gre pričakovati, da bi hrvaška jadranska obala na zemljevidu, ki ga bo ECDC objavil v četrtek, spremenila barvo, ostala bo oranžna.

Za primerjavo objavljamo še zemljevid Slovenije na isti barvni skali.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • miho 08:06 28.julij 2021.

    Slovenija oranžna v celoti že očitno. Zahodna Slovenija povsem rumena (torej oranžna), vzhodna Slovenija ponekod še zelena, drugje oranžna, torej oranžna. Situacija se že precej slabša in bo tudi Slovenija kmalu rdeča. Nič lepega se ne obeta.

  • alen04 10:00 27.julij 2021.

    Jebajte se s to Hrvaško. Pišete kakor, da drugega na svetu ni.

  • krucefiks 09:42 27.julij 2021.

    čisto nič ni narobe dol,apsolutno nič,sem skozi dol in je prav fajn .Za preplašene ovce pa ni kraja nikjer ,niti čez prag ne stopit,ker boste nastradali .