Svet
53 ogledov

Steklenica vode v vesolju stane 30 tisoč evrov

Pogled z mednarodne vesoljske postaje Profimedias
Da bi lahko astronavti pili kavo, so pri ameriški vesoljski agenciji NASA odšteli okoli milijon evrov, da so kavni aparat poslali vesolje.

Pred kratkim so astronavti na mednarodni vesoljski postaji ISS dočakali kapsulo vesoljskega plovila Dragon, ki jo je dostavila družba SpaceX. V kapsuli je bilo za 2260 kilogramov prtljage.

Misija je začetek novega obdobja za Naso, ki od leta 2011 ne pošilja plovil v vesolje. Zato pa na ISS pošiljajo material in potrebščine. Pred osmimi leti so v ta namen podpisali pogodbo z družbo podjetjem SpaceX. Čeprav tovrstne misije davčne obvezance stanejo na milijone evrom manj, kot pošiljanje vesoljske ladje s posadko v vesolje, pa je cena pošiljanja tovora na ISS še vedno astronomska.

SpaceX je trenutno najcenejša izbira za Naso. Ko se obračunajo vsi stroški celotne misije s tovorom, izračun pokaže, da prevoz kilograma tovora na ISS stane okoli 60 tisoč evrov.

To je sicer groba ocena. Iz podjetja SpaceX so pojasnili, da lahko njihovo plovilo Dragon v vesolje pretovori tovor do skupne mase 3310 kilogramov, prav toliko tovora pa lahko z ISS vrne nazaj na Zemljo. V tem primeru je cena nižja in je 20 tisoč evrov na kilogram tovora.

Voda je nujno za življenje, v vesolju pa je neverjetno draga. Da bi poslali v vesolje samo 500 mililitrsko plastenko vode to Naso stane med 20 in 60 tisoč evri. Pri Nasi so hitro uvideli, da bi bilo to predrago, zato astronavti na ISS pijejo reciklirano vodo s pomočjo kondenzacije iz urina in znoja.

70 miši: minimalno 450 tisoč evrov

Miši so lahke, ena tehta okoli 300 gramov. Cena pa je visoka. od 6.500 do 20 tisoč evrov na miš. Če to pomnožimo z 70, dobimo ceno okoli 450 tisoč evrov. Astronavti s pomočjo miši raziskujejo vpliv vesolja in težnosti na delovanje njihovih mišic.

Na ISS so prepeljali različne inštrumente, od kitare, harmonike, saksofona in celo škotske dude. Astronaut Kjell Lindgren je strasten glasbenik in svoje "cimre" razveseljuje tudi z igranjem na dude. Da so jih pripeljali v vesolje je to Naso stalo med 50 tisoč in 150 tisoč evri.

Leta 2015 so na vesoljski postaji dočakali kavni aparat, ki tehta skoraj 20 kilogramov. Njene stanovalce je osrečil, manj pa Naso, ki jo je to stalo med 400 tisoč in dobrim milijonom evrov.

Na vesoljsko postajo so do zdaj pripeljali že zelo bizarno prtljago, med drugim kostum gorile, astronavtu Scottu kellyju, ki je na postaji preživel skoraja leto dni, so poslali limone, s katerim je med drugim žongliral (cena za poslano limona v vesolje je 2.000 evrov).

Pri Nasi pravijo, da se transporta izplača, saj imajo raziskave na ISS velik potencial. Znanstveniki razkrivajo skirvnosti o človeškem telesu in vesolju. Nasa in ISS sta zaslužna za številne nove tehnologije, ki jih uporabljamo na Zemlji.

Elon Musk, lastnik SpaceX-a, pa je že najavil, da bo cena pošiljanja tovora v vesolje drastično padla, na 2.000 evrov za kilogram. Pri tem bodo v pomoč rakete za večkratno uporabo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.