Svet
25698 ogledov

Strokovnjak pojasnil, zakaj se je zgodila katastrofa

Poplave v Zadru 24sata
So krive klimatske spremembe? Kakšna prihodnost nas čaka?

V Zadru, ki so ga prizadele katastrofalne poplave, je v dveh urah, od 8. do 10. ure zjutraj padlo okoli 190 litrov dežja na kvadratni meter, kar je dvakratni znesek mesečnega povprečja, ki znaša 98 litrov na kvadratni meter. 

"Vzrok tako velikim količinam padavin je velik oblak kumulonimbus, ki se je 'zalepil' na Velebit. Ker ni bilo vetra, je bil statičen, poln vlage in iz njega je lil dež," je za hrvaško tiskovno agencijo Hina pojasnil vodja postaje Državnega hidrometeorološkega zavoda v Zadru Anđelko Vidović. V Zadru je sicer največ padavin v 24 urah padlo 10. septembra 1986, in sicer 352 litrov na kvadratni meter.

Na vprašanje, kaj se dogaja z vremenom v današnjem svetu, je odgovoril Mirko Orlić, klimatolog iz Naravoslovno-matematične fakultete v Zagrebu. 

Starigrad pod vodo Hrvaška v vodi Svet Padlo več dežja kot na Floridi, dramatični posnetki iz zraka Grozijo nove padavine Svet Hrvaška pod vodo, Dubrovnik kot Benetke

"V nekaj urah je v Zadru padlo več kot 200 milimetrov padavin. To je velika količina dežja, ki se težko odteče v morje," je dejal. "Obstaja še en dejavnik, in sicer jugo na Jadranu. Višina morja je nekoliko višja kot sicer in imamo kombininirano delovanje - več padavin, povišana višina morja in oteženo odvajanje padavin."

Dodal je, da je iz podatkov DHMZ razbrati, da je bilo leto ekstremno toplo in izrazito sušno. "Imeli smo dolge vročinske valove in sušno obdobje," je dejal. "Kaj se je zgodilo? Točno to, kar pravijo vsi učbeniki klimatologije: z globalnim segrevanjem se dogajajo prav te stvari, ki smo jih doživeli v zadnjih nekaj mesecih - zelo visoke temperature, dolga sušna in intenzivna deževna obdobja.

Zaradi klimatskih sprememb so orkani močnejši

Pojasnil je, da klimatologi v primeru prihodnosti ne govorijo o prognozi, temveč o projekcijah. Projekcije odvisijo od tega, kakšne bodo emisije toplogrednih plinov v prihodnosti, kar je v rokah politikov - če se bodo potrudili, jih bo manj, če ne, pa več."

S klimatskimi spremembami strokovnjaki povezujejo tudi nastanek močnih orkanov, kot sta Harvey in Irma. Kot poudarjajo, sicer med nastankom orkanov in klimatskimi spremembmi ni neposredne povezave, orkani so vedno obstajali, razlika je le v tem, da so zaradi sprememb sedaj močnejši. Razlog je v naraščanju gladine morja, višjih temperaturah vode in zraka. 

Opustošenje v Miamiju Opustošenje Svet Pretresljivi posnetki pred in po orkanu Orkan Matthew Nočna mora Svet "To je morda moje zadnje sporočilo!"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • partizanka 09:13 13.september 2017.

    grozi jim ogenj, grozi jim voda oni pa zidajo kuče za turiste, seveda brez infrastrukture, da o orožju niti ne govorimo