Svet
473 ogledov

Švedsko tožilstvo opustilo preiskavo Assangea zaradi posilstva

julian assange aretacija Epa
Assange je trenutno v zaporu v Londonu.

Švedsko tožilstvo je opustilo preiskavo očitkov o posilstvu proti ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu, je sporočila namestnica glavnega švedskega tožilca Eva-Marie Persson.

Assange, ki očitke zanika, je trenutno v zaporu v Londonu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Assange - shod v podporo - London Sojenje v Londonu Svet Assange: V dvorani se je težko spomnil tudi svojega rojstva

"Moja ocena je, da smo se lotili vseh preiskovalnih ukrepov, ki bi se jih lahko. Ampak dokazi niso dovolj močni, da bi vložili obtožnico," je dejala Perssonova.

Švedsko pravosodje je tako opustilo pregon ustanovitelja Wikileaksa, ki so mu očitali, da je leta 2010 v Stockholmu posilil žensko. Poleti so na Švedskem potekala nova zaslišanja, ampak niso zbrali dovolj dokazov.

julian assange aretacija Svet Assange tako bolan, da ne more govoriti

Assange je očitke vztrajno zanikal, sedem let pa se je izogibal izročitvi na Švedsko, potem ko je leta 2012 našel zatočišče na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Maja letos so 48-letnika izgnali z veleposlaništva, nakar ga je aretirala britanska policija. Obsodili so ga na 50 tednov zapora zaradi kršitve pogojnega izpusta. Trenutno je v zaporu Belmarsh v Londonu.

Washington ga sicer obtožuje izdaje vladnih skrivnosti in mu grozi izročitev ZDA. Glavno zaslišanje v zvezi z morebitno izročitvijo ZDA je v Veliki Britaniji predvidno naslednje leto; začelo naj bi se 25. februarja.

julian assange aretacija Zdaj je uradno Svet Oglasile so se ZDA: Začetek konca za Juliana Assangea

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije, in vohunstva. V primeru, da ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 175 let zapora.

Julian Assange Podpis Svet Velika Britanija bo Assangea predala ZDA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.