Svet
0 ogledov

Takoj po vrnitvi aretacija in izgon

Nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif se iz Londona po sedemletnem izgnanstvu Žurnal24 main
Nekdanjega pakistanskega premierja Navaza Šarifa, ki se je iz izgnanstva vrnil v Pakistan, so le nekaj ur po prihodu izgnali v Savdsko Arabijo.

Nekdanji pakistanski premier Navaz Šarif se je iz izgnanstva vrnil v domovino, kjer se bo verjetno soočil s predsednikom Pervezom Mušarafom, ki ga je pred osmimi leti strmoglavil s položaja. 57-letni Šarif je že pred prihodom v Pakistan izjavil, da se vrača, da bi podal "zadnji udarec razpadajočemu diktatorstvu" Mušarafa. Policija ga je sicer takoj po prihodu aretirala in vnovič izgnala – tokrat v Savdsko Arabijo.

Šarif močan nasprotnik Mušarafu

Prihod Šarifa v Pakistan je že takoj sprožil nasilje med njegovimi privrženci in pakistansko policijo. © AFP

 
Šarif je ob prihodu napovedal udeležbo na parlamentarnih volitvah, ki bodo v Pakistanu potekale konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta, saj želi končati Mušarafovo oblast, ki jo označuje za vojaško diktaturo. Po mnenju analitikov bi bila lahko za Mušarafa vrnitev človeka, ki ga je leta 1999 odstavil z oblasti, zanj največji izziv doslej. Prav tako pa bi lahko še bolj destabilizirala jedrsko silo, ki se že sedaj koplje v političnem kaosu.
Sicer pa se je nekdanji premier že takoj po pristanku v Islamabadu, kamor je priletel iz Londona, sprl z oblastmi. Na letalu jim namreč ni želel predati svojega potnega lista, saj je hotel sam stopiti do okenca za vstop v državo. Zato je na izstop iz letala, ki so ga takoj po pristanku obkolile posebne policijske enote, čakal skoraj dve uri, nato pa ga je zapustil v spremstvu policije.

Mušaraf  na oblasti od leta 1999

Šarif je na pakistanska tla stopil prvič po letu 2000, ko se je z izgnanstvom v tujino izognil dosmrtni ječi zaradi korupcije. © AFP

 
Šarifa je Mušaraf z oblasti vrgel oktobra 1999 po nenasilnem državnem udaru. Nekdanji premier je decembra 2000 z Mušarafovimi oblastmi podpisal sporazum o 10 letih izgnanstva zase in za svojce, s čimer se je izognil dosmrtni ječi zaradi korupcije. Slednje so ga obtožili po državnem udaru. Konec avgusta letos je pakistansko vrhovno sodišče odločilo, da se lahko vrne v domovino. Kakšna bo Šarifova nadaljnja usoda, ni jasno, je pa predstavnik pakistanske vlade povedal, da ga na letališču z zapornim nalogom čaka predstavnik protikorupcijskih oblasti. Ob pristanku letala s Šarifom na krovu pa je pakistanska policija aretirala tudi več njegovih ključnih podpornikov in se z okoli 100, ki so poskušali vstopiti na letališče, tudi spopadla. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.