Svet
17 ogledov

"Thaçi poziva k vojni"

Kosovo Reuters
Minister za Kosovo in Metohijo Goran Bogdanović je obtožil kosovskega premierja Hashima Thacija, da poziva k vojni v južni srbski pokrajini. Nastalo situacijo na Kosovu naj bi rešil kompromisni predlog.

Goran Bogdanović je v intervjuju za srbski Press dejal, da Srbija ne bo nasedla provokacijam Prištine in da bo storila vse, da se stanje na severu Kosova in Metohije reši izključno po mirni in diplomatski poti. Kosovskega premierja Hashim Thaçija je obtožil, da hujska ljudi k vojni in dviguje napetost. "Kako bi drugače razumeli njegovo izjavo, da se ne bo umaknil s severa Kosova in da ga pri tem ne bo nihče ustavil," je dejal Bogdanović. "Dovolj nam je vojn. O tem nočemo niti razmišljati. Po mirni poti in z ghandijevskimi metodami se želimo boriti za svoje legitimne nacionalne interese."

Bogdanović meni, da je na EU, da z dodatnimi napori izvrši pritisk na Thaçija in ga odvrne od rožljanja z orožjem. O tem naj bi se pogovarjali tudi na ponedeljkovem sestanku s pogajalcem EU Robertom Cooperjem. V prihodnjih dneh naj bi sledili naporni pogovori s poveljstvom Kfora. Razrešitev krize na omenjenem območju je po njegovem mnenju "odvisna od Thaçija, EU, Nata in ZDA."

Na mizi kompromisni predlog?

Zaplete na Kosovu naj bi rešil kompromisni predlog, ki obsega štiri točke, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na albanske in mednarodne vire v Prištini. Med drugim predvideva napotitev srbskih carinikov in policistov na mejna prehoda Jarinje in Brnjak.

To bi delno izpolnilo zahteve Srbov, ki vztrajajo pri izključnem izvajanju nadzora na mejnih prehodih. V zameno za izpolnitev teh zahtev bi Srbi umaknili cestne barikade na severu Kosova in znova omogočili nemoten promet.

Mejna prehoda Jarinje in Brnjak bi bila prehodna le za avtomobile in avtobuse, za prehod blaga pa bi ostala zaprta. Kompromisni predlog tudi predvideva, da bi se v Bruslju s pomočjo posrednika septembra nadaljevala pogajanja med Srbijo in Kosovom o carinskih pečatih Kosova. Srbija teh namreč ne priznava, saj se boji, da bi to pomenilo priznanje neodvisnosti Kosova, še poroča nemška agencija. 

"Cooper je vztrajal, da se da možnost dialogu, ko gre za oblike nadzora nad obema mejnima prehodoma. Vztrajal je, da se situacija vrne na stanje pred 25. julijem in da pogajalski skupini nemudoma začneta pogovore, da se najde rešitev, ki bi omogočila, da se končajo blokade na obeh straneh," je za prištinski dnevnik Koha Ditore dejal eden od udeležencev torkovega srečanja s kosovskim premierom Hashimom Thaçijem, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

"Premier Hashim Thaçi v nekem trenutku ni hotel poslušati in je dejal, da vrnitve nazaj ni," je še dejal isti vir.

Stop za tovornjake

Na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak še vedno velja, da je prehod mogoč samo za potniški promet, medtem ko tovornjaki z blagom iz Srbije meje ne morejo prečkati. Manjši tovornjaki s srbskim blagom naj bi se posluževali alternativnih prehodov, poroča srbska agencija Tanjug.

Včeraj je čez mejni prehod Jarinje z velikimi težavami šel tovornjak s kisikom, ki so ga nujno potrebovali v bolnišnici v Kosovski Mitrovici. Zaradi pomanjkanja kisika so namreč opravljali samo nujne posege.

Nadaljevanje pogovorov

Borislav Stefanović je ob nadaljnih pogovorih med predstavniki srbske vlade in predstavniki občin na severnem delu Kosova dejal, da bo danes "dobra priložnost za pogovore, ki bi lahko pripeljali do umirjanja razmer na terenu in do odločitve, ki jo bodo predstavili prebivalcem, ki vztrajajo na barikadah". Včerajšnje pogovore je Stefanović označil za zelo konstruktivne.

Odnosi med Prištino in Beogradom so na diplomatski ravni zelo zaostreni. Kosovski premier Hashim Thaçi je izdal sklep o splošni mobilizaciji, kar pomeni, da so vse varnostne službe na Kosovu v najvišji vojni pripravljenosti. Vodja kosovske pogajalske skupine Edita Tahiri zatrjuje, da so visoki predstavniki Srbije vpleteni v požig mejnega prehoda Jarinje. Uradna Srbija medtem zatrjuje, da si želijo mirno rešitev spora.

Nato zahteval okrepitve

Natovim silam na Kosovu se bodo v kratkem pridružili novi vojaki, saj so zaprosili za povečanje števila pripadnikov. Šlo naj bi za približno 600 do 700 vojakov. Med vojaki, ki so trenutno na Kosovu, so tudi pripadniki slovenske vojske. V 23. slovenskem kontingentu Kforja na Kosovu je 317 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske.

Komentarjev 1
  • privat 09:04 15.avgust 2011.

    srbiji nikoli popuščat!! Siptarji niste toliko nori ,da nekaj naredite kar boste plačali z življenji svojih prebivalcev...Če hočejo večje pravice naj gredo v mocbo..tisto je njihovo..vse drugo je okupiran teritorij !!